Pocetna Kultura Retrospektiva Radomira Vergovića

Retrospektiva Radomira Vergovića

369
0
Podelite

U Gradskoj galeriji u Užicu, u oba izložbena prostora, sinoć je uz veliko interesovanje publike otvorena retrospektivna izložba radova jednog od najznačajnijih užičkih likovnih umetnika, akademskog slikara Radomira Vergovića, koja obuhvata period od 1960. do 2018. godine.

U narednih dvadesetak dana, publika će imati priliku da vidi ukupno oko 100 slika i preko 200 crteža, novinskih i književnih ilustracija, karikatura.

Rade Vergovic izlozba 1“Od samih početaka svoje umetničke karijere, Radomir Vergović je imao jasno čitljivu, prepoznatljivu, snažnu umetničku ideju, ideju svog puta kroz umetnost kao potragu za lepotom, a lepotu kao iskazom dobrog koje pobeđuje zlo. Ono što je neuobičajeno kada se cela ova izložba sagleda je to, da je od najranijih Vergovićevih radova, iz šezdesetih godina, njegova umetnička vizija tako jasno i koncizno iskazana da gotovo neverovatno izgleda da je neko još pre pedeset godina imao viziju kakve će biti njegove velike izložbe u 21. Veku”, rekla je otvarajući izložbu Katarina Dogandžić Mićunović, istoričar umetnosti. Po njenim rečima Vergovićev obimni ciklus je tematski raznorodan, raskošan u upotrebi likovnih tehnika. Bavio se i crtežom, mozaikom, ilustracijom, na stotine knjiga je likovno i tehnički opremio, a u slikarstvu je najsnažniji utisak ostavljala boja.

Rade Vergovic izlozba 2“Ako njegovo slikarstvo moramo svrstati u neki pravac, onda ga nazovimo jednom vrstom poetskog realizma u kojem dominira koloristička ekspresija”, istakla je Katarina koja se osvrnula na period kada je Vergović nekoliko decenija radio kao likovni i tehnički urednik užičkog nedeljnika „Vesti“, a jedno vereme i kao direktor nekadašnje štamparije „Rujno“ na Beloj Zemlji. Podsetila je na Vergovićeve mozaike u Užicu od kojih je najlepši onaj koji je postavio pre nekoliko decenija u prostoru nekadašnje JU banke koji se još uvek može videti, dok nekoliko od njih danas nisu dostupni javnosti.

Radomir Vergović se zahvalio svima koji su pomogli da ostvari ovu retrospektivnu izložbu i istakao:

“Da se zahvalim i vama, dragi Užičani, što ste me pratili 59 godina. Kako vam nisam dosadio, ne znam, ali bili smo u zajedničkom naporu da nađemo lepotu koja je nešto duboko ljudsko, večito. Tražili smo lepotu čoveka zato što je ona postiđena i odbačena, a leži duboko u svakom od nas”, rekao je Vergović i smatra, da ako ljudi izgube osećaj za lepo, oni onda gube sebe.

Rade Vergovic izlozba 3“Lično želim i trudim se da se sačuva ta emocija ljudskosti, čovečnosti, pravde i svega što bi nas izvuklo iz jedne opšte destrukcije i otuđenja. Verujem da lepo i čovečnost može da nas spase. Trudio sam se da razumem ovaj svet, život, sebe. Ono što sam saznao, prenosio sam bojom i dušom i poklanjao ljudima”, kaže Vergović i ističe:

“U mom slikarstvu boja nije statista, boja je izraz, ona sve kaže.“

Radomir Vergović je rođen u Užicu 1939. godine, a Akademiju za primenjene umetnosti na katedri za slikarstvo završava 1966. godine u Beogradu u klasi prof. Vinka Grdana i Rajka Nikolića. Posle toga, počeo je da radi u Novinsko izdavačkoj kući „Vesti“ kao likovni i tehnički urednik. Od 1978. do 1979. godine radio je na osnivanju offset štamparije „Vesti“, kasnije „Rujno“ kada je postavljen i za direktora. Vergović je član ULUPUDS-a, a 1970. radio je na osnivanju Udruženja likovnih radnika „Pivo Karamatijević“ u Užicu i bio je prvi predsednik. Osim toga, sa kolegama užičkim umetnicima 1995. osniva Udruženje užičkih likovnih umetnika ULUU i izabran je za predsednika Udruženja. Sa Službom marketinga „Vesti“ 1994. godine organizuje likovnu koloniju u Višegradu.

Rade Vergovic izlozba 4Radomir Vergović je od 1960. godine izlagao na 36 samostalnik i preko 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Za svoj rad je nagrađivan značajnim društvenim nagradama i priznanjima. Dobitnik je Nagrade za životno delo ULUPUDS-a 2008. godine.

Ostavite odgovor