Pocetna Ekonomija Korak do radikalizacije protesta?

Korak do radikalizacije protesta?

246
0
Podelite

Sastanak hladnjačara i proizvođača malina u Privrednoj komori Užice završen je bez pomaka kada je u pitanju otkupna cena maline zbog koje je tri dana u blokadi saobraćaj na magistrali prema Crnoj Gori kod Prijepolja.

Malinari protest PrijepoljeSekretar Saveza malinara “Srpska malina” Borko Pavić je izjavio da malinari traže ostavku ministra poljoprivrede Nedimovića i sastanak kod predsednika Republike Aleksandra Vučića. Pavić je izjavio posle sastanka da hladnjačari nisu hteli da se izjasne o ceni maline ovogodišnjeg roda i da su hladnjačari uputuli proizvođače da pojedinačno rešavaju problem sa hladnjačarima kojima predaju malinu.

Malinari komora Borko„Današnji sastanak je krajnje poražavajući, nadali smo se korektnom pomaku, pričalo se o slobodnom tržištu… Ljudi koji su na blokadi u Prijepolju čekaju i protesti će se nastaviti i dalje“, rekao je Pavić koji je najavio i radikalizaciju protesta s obzirom da Savez ima 15 članica počevši od Arilja, Užica, Požege, Kosjerića, Bajine Bašte, Prijepolja, Miilanovca, Čačka, Dragačeva…To znači da su moguće blokade i protesti i u ovim opštinama, pojasnio je Pavić.

U Uzicu je danas održana sednica Grupacije proizvodjača svežeg i smrznutog voća Privredne komore Srbije kojoj su prisustvovali predstavnici pomenutog Saveza udruženja malinara “Srpska malina”.

Vlasnik hladnjače “Sirogojno kompani” Rade Ljubojević kao zaključak sastanka naveo je da treba nastaviti razgovore, iznositi probleme proizvodnje i prerade, tržišta…

Malinari komora Rade„Proizvođači moraju polako da shvataju da od završetka berbe moraju početi pripreme za sledeću berbu i potpisivati ugovore sa hladnjačarima i osloniti se na hladnjače sa kojima imaju ugovore koji predviđaju poštovanje nekih principa i primenu nauke u proizvodnji što je zahtev svetskog tržišta“, rekao je Ljubojević

On je dodao da druge zemlje proizvodjači imaju znatno više global gapa i sertifikata u proizvodnji nego Srbija i da ona u malinarstvu mora ići tim putem.

„Nisam mišljenja da ćemo problem rešiti niskom cenom, ali je problem ukoliko budemo imali i previsoku cenu i onda ćemo samo zalihe koje prave problem u ovogodišnjem otkupu povećati i sledeću berbu dovesti u pitanje“, zaključio je Ljubojević.

Malinari su nezadovoljni ponuđeniom cenom 50-80 dinara za kilogram i traže 180 dinara. Hladnjačari poput Pauna Petronijevića “Frigo Paun”iz Požege kažu da će se otkupna cena kretati 100 dinara deset dinara gore-dole.

Malinari komora OmerPredsednik Skupštine “Zlatna malina” iz Prijepolja Omer Obućina rekao je da se dalja priča o malina nastavlja na Ministarstvo poljoprivrede jer nije postignut dogovor. Ministar Nedimović je danas izjavio da nema razgovora u Ministarstvu dok su malinari u protestu i blokiraju saobraćajnice.

Ostavite odgovor