Pocetna Ekonomija Okretanje ka profitabilnijim proizvodima

Okretanje ka profitabilnijim proizvodima

1086
0
Podelite

U ovoj godini je ostvaren bolji finansijski rezultat zahvaljujući proizvodnji profitabilnijih proizvoda. Počela probna proizvodnja “čančeta”, redovna kreće u narednoj godini, kada se očekuje i dalji nastavak stabilizacije u preduzeću.
Protekla godina je za Valjaonicu bakra Sevojno, po rečima njenog generalnog direktora Milije Božovića, bila uspešna, ali je mogla biti i bolja. To je bila godina u kojoj je nastavljena stabilizacija poslovnih i finansijskih rezultata, strateški kupci su zadržani.
-Naša politika bila je da se okrenemo ka industrijskim asortimanima, ka profitabilnijim proizvodima i to se dobro odrazilo na finansijski rezultat. Imaćemo pozitivnu ebidu oko 4,1 milion evra što je u odnosu na prethodnu godinu značajan rezultat, jer smo u njoj zabeležili negativnu ebidu,- rekao nam je Božović.

foto 2 milija bozovic
U protekloj godini u Valjaonici bakra završeno je investiranje u presu za proizvodnju “čančeta” koji je polazni materijal za proizvodnju koja će zadovoljavati potrebe namenske industrije, pre svega „Prvog partizana“.
–U toku je probna proizvodnja, a redovna kreće u narednoj godini. To je novi proizvod sa velikom cenom prerade, sa većom dodatom vrednosti od naše trake. “Čanče” je namenjeno i drugim kupcima u oblasti namenske industrije na domaćem tržištu, a biće prostora i za izvoz. Interesovanje za ovaj proizvod je veliko što će uticati i na povećanje kapaciteta. Naša prosečna dodata vrednost u 2014. godini bila je 14 , u ovoj 19 posto što je uticalo na ukupan finansijski rezultat, a samo “čanče” ima dodatu vrednost od oko 30 procenata što je značajno učešće vrednosti rada u gotovom proizvodu u odnosu na sirovinu,- ističe Božović.
Po rečima direktora Božovića, u narednoj godini, očekuje se dodatni iskorak i nastavak stabilizacije. Prioritet je povećanje obima proizvodnje, osvajanje novih direktnih potrošača i fokusiranje na idustrijke proizvode. Ono što je nekada bio osnov proizvodnje u Valjaonici bakra, građevinske trake i instalacione bakarne cevi kao niskoprofitabilni proizvodi, polako se smanjuje.
-Shvatili smo da su nam male šanse na tržištu sa ovim proizvodima , jedino ako se ne izražavaju u tonama, pa smo se opredelili za profitabilnije proizvode,- ističe Božović.

Ceo tekst objavljen je u jučerašnjem broju “Vesti”.

Ostavite odgovor