Pocetna Društvo Računar pregleda vozačke testove

Računar pregleda vozačke testove

2075
0
Podelite

nasl voyacio

Od početka godine startovala je obuka za vozače uz primenu informacionog sistema. Na području Policijske uprave Užice jedanaest auto kuća  primenjuje novi  način polaganja vozačkog ispita, a u Užicu četiri. Prema rečima Milana Nikolića, šefa Odseka za saobraćajno tehničke poslove informacioni sistem osposobljavanja kandidata za vozače pojednostavljuje ranije prisutnu komplikovanu papirologiju, podiže nivo kvaliteta obuke i povećava bezbednost učesnika u saobraćaju.

milan– Čitava komunikacija u lancu kandidat-auto škola- Ministarstvo unutrašnjih poslova obavblja se putem računara. Velika prednost je i stepen regularnosti ispita koji je podignut na najviši mogući nivo. Od onog trenutka kada započne teoretski ispit zabranjena je bilo kakva komunikacija između ispitivača i kandidata. Čitav tok ispita snima se pomoću audio-video nadzora – navodi Nikolić. On napominje da je prednost to što kandidat ne mora da dolazi u centar za obuku već ispit može da prijavi kompjuterski od kuće, odabere termin i datum kada želi da polaže teoriju.

deca ob

Po završetku teoretskog dela obuke kandidat na ekranu u roku od nekoliko sekundi može da vidi da li je položio ispit, a ukoliko ispit ne položi dobija zapisnik i ostvaruje uvid u pitanja na koja nije tačno odgovorio. Za razliku od ranijeg polaganja teorije kandidat sada može neograničeno menjati odgovor na bilo koje pitanje dok ispit traje.

bogdanU auto-školi “Signal” u Užicu danas je šest kandidata položilo testove iz teorije za vozače, a kompjuter odmah pregledao. Vlasnik “Signala” Bogdan Vidaković kaže da je primena informacionog sistema poptpuna implementacije Zakona o saobraćaju. Napominje da kandidati nemaju razloga da se plaše računara, a oni koji rad na kompjuteru ne poznaju korake za ispit mogu brzo da savladaju.
– Primenom audio-vizuelnog sistema ukinuta je svaka eventualna pomoć kandidatu i sve je javno, transparentno i vidljivo. “Signal” je ispunio sve uslove i obezbedio zahtevnu informatičku opremu i trudi se da još više pojača praktičnu. U okviru teorijske obuke koja obuhvata četrdest časova, budući vozač ima deset časova vežbi. Na vežbama rade simulaciju teoretskog ispita, što je 90 odsto isto kao polaganje teorije – navodi Vidaković i dodaje da obuka idealno traje dva i po  do tri meseca i uključuje teorijsku obuku, polaganje ispita iz teorije, časove vožnje i polaganje vozačkog ispita. On napominje da se vozački ispit polaže “korak po korak” i da ne treba žuriti kako bi mlad vozač kada jednog dana ostane sam u autu bez instruktora, bio bezbedan u saobraćaju.

vo decaTeoriju su danas položili budući vozači Đurđica, Anastasija, Zoran i Marko koji su nam rekli da nije bilo teško. S obzirom da su sedamnaestogodišnjaci za njih će do punoletstva važiti probna vozačka dozvola.

Ostavite odgovor