Pocetna Ekonomija Mačkat: “Pršutijada” u novoj balon sali

Mačkat: “Pršutijada” u novoj balon sali

1093
0
Podelite

balonsalamackat

Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, šesnaesti po redu održaće se od 15. do 17. januara pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, TOZ i KSC Čajetina, a uz svesrdnu pomoć samih proizvođača. Na Pršutijadi će ove godine izlagati 17 proizvođača, a njih 12 dalo je svoje proizvode na ocenjivanje kvaliteta koje će vršiti „Jugoinspekt“ iz Beograda. Iz godine u godinu je Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu sve bolji, sudeći prema kvalitetu proizvoda koji se nude, zainteresovanosti proizvođača za učešće na Sajmu, kao i sve većem broju posetilaca iz svih krajeva Srbije, pa i šire, ocenio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović na konferenciji za štampu povodom najave ovog dogadjaja.

prsutijada

Opština Čajetina je uložila značajna sredstva za izgradnju balon- sale koja će, pred održavanja Pršutijade, imati i druge namene. Kada budu rešeni pravno-imovinski odnosi, kaže Milan Stamatović, izgradiće se zidani objekat koji će zadovoljiti sve potrebe. Time će Mačkat dobiti novi izgled, a proizvođači suvomesnatih proizvoda shvatiće da moraju ozbiljnije raditi na udruživanju kako bi njihovi proizvodi postali brend ovog kraja, a krajnji cilj bi bio izlazak na rusko tržište.

Iz TO Zlatibor očekuju, prema najavama, veliki broj posetilaca na ovoj manifestaciji jer će popunjenost kapaciteta u tom periodu biti oko 70 %. Pored uživanja u degustaciji suvomesnatih proizvoda, očekuje ih i bogat kulturno-umetnički program, a moći će pogledati izložbu proizvoda starih zanatlija koji će biti postavljeni u prostorijama OŠ „Milivoje Borović“. Direktor TO, Arsen Đurić, iskoristio je ovu priliku da pozove turiste da posete Pršutijadu, i najavio dešavanja na Kraljevom trgu i u Jablanici za doček Srpske nove godine. U ime proizvođača suvomesnatih proizvoda, o Sajmu i novoosnovanom Udruženju proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga govorio je Miloš Radovanović iz Šljivovice.

prsutijada1On je rekao da je mačkatski sajam skup najvećih domaćina, a domaćinska će biti i izložba i degustacija njihovih proizvoda. O značaju osnivanja Udruženja koje za sada broji 20 izlagača, Radovanović kaže da se, hteli-ne hteli, proizvođači moraju usavršavati i kvalitet svojih proizvoda podizati na veći nivo, kako bi u dogledno vreme znali koliko će proizvoditi i gde će svoje proizvode izvoziti, a cilj je svetsko tržište.

f1Ove godine je bilo planirano da 17. Sajam bude međunarodnog karaktera, ali su zbog nepovoljnih vremenskih uslova najavljenih za vikend, gosti iz Italije, Hrvatske i Slovenije svoj dolazak odložili. Do sledećeg susreta naših i njihovih proizvođača suvomesnatih proizvoda doći će na proleće, na nekom novom sajmu, u zajedničkom nastojanju da se neguje tradicija, razmenjuju iskustava i poboljšava kvalitet.

Ostavite odgovor