Pocetna Kultura NARODNI MUZEJ: Novi broj Užičkog zbornika

NARODNI MUZEJ: Novi broj Užičkog zbornika

923
0
Podelite

ZbornikNovi Užički zbornik (broj 39), koji uređuje muzejski savetnik Stanojka Milivojević, donosi brojne priloge iz političke, kulturne i ekonomske istorije Užica. Zbornik otvara rad “Užička Crkva Svetog Marka između istorijskih dokumenata i usmenog predanja” teologa Aleksandra R. Jevtića, “Prilog za biografiju Dušana M. Purića” potpisuje dr Aleksandar V. Savić, a “Strmovo i Strmovci u ratovima 1912 – 1920” tema je rada Mitra Josipovića. O Sjeničkoj rezoluciji 1917. godine piše Salih Selimović, dr Milovan Lukić obrađuje temu “Veze u aprilskom ratu 1941, Užičkoj republici i posle njenog pada”, Slađana Vasiljević u svom prilogu bavi se pisanjem “Vesti” o Titovom spomeniku na Trgu partizana u Užicu, dok tema Indire Gendžić nosi naziv “Etnički mešoviti brakovi u Novoj Varoši”.

Novi broj Užičkog zbornika objavio je i radove Živojina R. Andrejića “Program i osobenosti živopisa naosa Bogorodičine crkve u Karanu” i Dragana Tomanovića i dr Violete Cvetkovske “Lokalitet Skelani: Menadrična četvoroštitasta svastika sa solomonovim čvorom i glava krilate meduze”.
O stručnom i naučnom radu profesora Ljubomira Jevtovića piše Stanojka Milivojević, prilog o heljdi objavila je dr Olga Zirojević, Vesna Lučić piše o knjigama istoričara Radivoja Papića “Drinska divizija, Četvrti puk i Užičani u Balkanskim ratovima 1912 – 1913” i “Užička vojska i Četvrti puk 1914”, a o “Sećanjima Dragoljuba S. Ilića”, koja su priredili dr Aleksandar Savić i Miroljub Jovanović, piše Nemanja Spalović.
Ovaj broj Užičkog zbornika u izdanju Narodnog muzeja štampan je uz pomoć sredstava Grada Užica.

Ostavite odgovor