Pocetna Ekonomija Svi Sevalovi rekordi

Svi Sevalovi rekordi

824
0
Podelite

Prošla godina je za “Impol Seval” bila izuzetna i po proizvodnji, finansijskim rezultatima, izvozu. Generalni direktor Ninko Tešić kaže da bi bilo dobro da se ovi rezultati ponove u ovoj godini u kojoj se fabrika priprema za realizaciju jedne od najvećih investicije do sada, rekonstrukciju i modernizaciju tople valjaonice vredne oko 30 miliona evra, čija bi prva faza trebalo da bude potpuno završena  do 1. oktobra 2017. godine.

Kažete da je za „Impol Seval“ prošla godina bila izuzetno dobra, rekordna. Koji su to sve rekordi ostvareni?
-Iz godine u godinu povećavamo proizvodnju i istina je, da je to uvek rekord u odnosu na prethodnu. Prošle godine smo stvarno radili odlično. Ostvarena proizvodnja u hladno valjanom programu koji se plasira na tržištu, skoro 97 posto na stranom, je 51.005 tone i u istoriji fabrike to do sada nije zabeleženo. Uvek smo govorili da nam je kapacitet oko 50.000 tona hladno valjanog programa i plus toplo valjane trake koje isporučimo „Impolu“. Tih poluproizvoda, prošle godine smo isporučili „Impolu“ 10.407 tona, tako da smo ostvarili ukupnu proizvodnju 61.412 tona. Osim što smo ostvarili do sada najveću proizvodnju u hladno valjanom programu, u bojenom programu smo prošle godine proizveli i prodali 8.668 tona i to je, takođe, najveća proizvodnja do sada, odnosno 33 posto je veća nego prošle godine. To je dobar pokazatelj da fabrika polako osvaja tržište i da ćemo kapacitete linije za bojenje popuniti. Proizvodnja u bojenom programu odrazila se i na finansijski rezultat i značajno je doprinela ukupno ostvarenoj dobiti. Prag rentabilnosti ove linije je 7.500 tona i što je veća proizvodnja, veća je i dobit. Njen kapacitet je i do 20.000 tona. Računam da ćemo narednih godina, ako budemo održali trend rasta proizvodnje na ovoj liniji, vrlo brzo doći do njenog optimalnog korišćenja.
Da li je i izvoz bio najveći do sada?
-Da i on je bio rekordan. Vrednost izvoza za 11 meseci prošle godine bila je 100 miliona evra. Kada dodamo i izvoz u decembru, mada za sada još nemamo sve podatke, on bi trebalo da bude oko 105 miliona što je za oko 10 miliona evra više nego prošle godine.
Ima li prostora za rekorde u ovoj godini?
-Bili bismo veoma zadovoljni kada bismo ove godine ponovili rezultate iz prošle, u obimu proizvodnje, finansijama i svemu drugom. Plan za ovu godinu je 51.000 tona hladno valjanog programa. Tu nemamo prostora za nove rekorde sa stanovišta kapaciteta, ali želimo da povećamo proizvodnju bojenog programa na 12.000 tona i to bi bio rekord, ili, pre bih rekao, poboljšanje u odnosu na 2015. godinu. Osim toga mi smo u ovoj godini poslovnim planom predvideli dalje unapređenje interne ekonomije. Svake godine smanjujemo interne troškove i uvek ima prostora da oni budu još manji. Planirali smo i da se u ovoj godini maksimalno pripremimo za investicije koje nam slede od januara 2017. godine.
Sa kakvim finansijskim rezultatom ste završili prošlu godinu?
-Finansijski rezultat je pozitivan i time smo zadovoljni, jer je znatno bolji nego prethodnih godina. On će biti objavljen na berzi kada bude urađen završni račun.

Ceo intervju u današnjim “Vestima”

Ostavite odgovor