Pocetna Društvo Danas je Bogojavljenje

Danas je Bogojavljenje

919
0
Podelite

Danas je veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje! Na današnji dan proslavlja se uspomena na Hristovo  krršetenje na reci Jordan. Kada je Hristos napunio trideset godina, došao je na reku Jordan da Ga Jovan krsti. Osećajući svojim duhom da je pred njim obećani Mesija, Sveti Jovan ga dočeka ovim rečima: “Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni da ja tebe krstim”. Isus mu odgovori: “Ostavi sad to, jer nam treba ispuniti svaku pravdu”.

Posle ovih reči Isus uđe u Jordan. Tada se nad njim otvori nebo i Duh Sveti siđe na Isusa u vidu goluba (zablistao je u obliku goluba nad glavom Isusa Hrsita). Istovremeno sa neba se čuo glas Boga Oca koji je rekao: “Ovo je Sin moj ljubljeni. On je po mojoj volji.”

foto Zanka

Kada se Hristos krstio, javio se Bogu u Tri Ličnosti. Bog otac je govorio sa neba. Bog Sin se krstio u reci Jordanu. Bog Duh Sveti silazio je sa neba na glavu Hristovu. Zbog toga taj dan zovemo Bogoljavljenje.

Pravoslavna crkva praznuje Bogojavljenje 19. januara ( 6. januara po starom kalendaru).

Sveta Crkva ustanovila je Svetu tajnu krštenja za svako ljudsko biće. Krštenjem se postaje član Hristove Crkve i duša se čisti od svakog greha. Krštenjem se postaje čedo Božje.

Posle krštenja otišao je Isus Hristos u pustinju da se postom i molitvom pripremi za svoj Bogočovečanski rad. U pustinji je proveo četrdeset dana, pa je potom počeo da propoveda svoju Božansku nauku.

Bogojavljenska vodica

Na Krstovdan i na sam praznik Bogojavljenje, posle Svete liturgije, vrši se veliko osvećenje vode u hramu, ili u porti hrama.

Ova voda se uzima i nosi se kući. Čuva se kao čudotvorna sveta dragocenost. Nikada se ne kvari, bez obzira na vremensku dužinu čuvanja. Njom se kropi kuća radi osvećenja i zaštite od demona i svih drugih nečistih sila. Pije se preko cele godine radi isceljenja i zaštite od bolesti, očišćena od zlih strasti i radi oproštaja grehova, i očišćenja duše i tela.

 

 

Ostavite odgovor