Pocetna Magazin Kafa ne pre doručka

Kafa ne pre doručka

1203
0
Podelite

Ako spadate u onu grupu osoba koje ujutro, na prazan želudac, moraju prvo da popiju kafu da bi normalno funkcionisali, sigurno ćete promeniti tu naviku ako pažljivo pročitate ovaj tekst.

coffee-time-1440285
Da li je kafa zdrava za čovečiji organizamOvo je pitanje koje naučnici veoma često pokušavaju da odgonetnu. Naravno da ona pruža brojne pogodnosti organizmu, ali postoje neke stvari na koje morate da obratite pažnju. Kafa je bitan antioksidans, pa je čak i dokazano kako u nekim situacijama sprečava razvoj malignih ćelija. Ali, ukoliko kafu pijete na prazan stomak, onda stvari i nisu tako pozitivne po zdravlje. 

Digital StillCamera
Digital StillCamera

Samo jedna šoljica čiste crne kafe u praznom želucu podstiče stvaranje želudačne kiseline, što posebno negoduje ljudima sa gastritisom, ali čak ni zdravi stomaci nisu pošteđeni, jer pojačano lučenje kiseline će vam uzrokovati nelagode tokom jela, ali i česte smetnje kod probave. Proteini koji se ne svare, izazivaju nadutost, gorušicu, povraćanje, iritaciju, upalu, pa čak i rak debelog creva. Zato stručnjaci preporučuju da pre kafe pojedete bar krišku hleba. Ali, ako već ne možete da jedete tako rano, bar kafu razblažite mlekom. Neko voli da u šoljicu stavi malo šećera, što nije loše, ali zato talog nemojte popiti.

KAFA SA MLEKOM
Ako je zatvoreno i stavljeno u frižider, mleko može biti dobro čak i sedam dana nakon isteka roka. Ali ako ga više od nekoliko sati ostavite u kafi (nes ili crnoj) sigurno je da više neće valjati. Zato tu kafu obavezno prospite i skuvajte novu.

coffee-cup-1196131BAJATA KAFA Ako ste morali hitno do grada pre podne, i zaboravili da vas na stolu čeka skuvana kafa, biće ledena kada se vratite. Da li smete da je popijete? Da li je kafa zdrava ako je stajala nekoliko sati? Pre svega bi trebalo da znate da skuvana kafa može da promeni ukus i nakon samo 30 minuta, a posle 4 sata ulja iz kafe se pokvare i štetna su po zdravlje. Ovo se ne odnosi na skuvanu kafu u termosu koju možete da pijete sve dok se ne ohladi, a hladnu odmah prospite.

Ostavite odgovor