Pocetna Društvo U Polimlju stigla ciča zima

U Polimlju stigla ciča zima

1415
0
Podelite

Jutros u Polimlju – u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš je ciča zima. Temperatura u sedam  sati bila je u ovom kraju od minus 8 do minus 10 stepeni Celzijusa. Snežni pokrivač je visok od 20 santimetara u Limskoj kotlini u prijepoljskoj i pribojskoj opštini, u planinskim selima u ovim opštinama sneg je visok do 40 santimetara, a u opštini Nova Varoš do 50 santimetara. U prekidu je saobraćaj sa većinom planinskih sela u ovom kraju, dok se glavni putevi redovno čiste i saobraćaj se uz manje teškoće, odvija normalno, a deca, sa malim izuzetkom, su jutros u školskim klupama. Vetar nabacuje sneg na puteve u ovom kraju, što otežava odvijanje saobraćaja, a saznajemo da je snabdevanje strujom i vodom u Polimlju normalno.Pešter-zimski motiv

U susednoj opštini Sjenica snežni pokrivač na Pešteru je visok oko jednog metra, vetar stvara snežne nanose do metar i po, a petnaestak sela u Mesnoj zajednici Bare na Pešteru od nedelje je u snežnoj blokadi. Nastava se zbog visokog snega i velikog mraza ni jutros ne odvija u selu Pranjani na Pešteru. Kao i u opštinama u Polimlju, sva raspoloživa mehanizacija opštine Sjenica je na terenu. Kako je jutros rekao pomoćnik predsednika opštine Sjenica, Mića Kaličanin, najteže je u Krajinovićima, Blatu, Tutićima, Višnjevu, Trešnjevici, Jezeru, Grgaju, Borošiću, Zahumskom, Plani, Visokom i Vrbnici koja su, zbog visokih snežnih nanosa privremeno odsečena od sveta.

Jutros je u Sjenici u sedam sati u Metereološkoj stanici naRadišića brdu iznad Sjenice, izmereno minus 12 stepeni ispod nule.Ovde se strahuje od ekstremno niskih temperatura koje bivaju i veće od minus 30 stepeni. Inače, apsolutni temperaturni rekord na Pešteru registrovan je pre nekoliko godina u Metereološkoj stanici u selu Karajukića bunari od minus 39,4 stepena.

Ostavite odgovor