Pocetna Društvo Petković: Uspešno smo prevazišli tešku situaciju u gradskom budžetu

Petković: Uspešno smo prevazišli tešku situaciju u gradskom budžetu

1057
2
Podelite

U intervjuu za “Vesti” koje su od danas na kioscima gradonačelnik Užica Tihomir Petković između ostalog odgovara na pitanja koja se odnose na gradnju Fabrike vode, kredit od 200 miliona dinara, višak zaposlenih u javnom sektoru, aerodrom Ponikve,  prodaju parcele “Bagrem”, ostvarene uštede u gradskom prevozu…

tihi sajt– Za proteklih godinu i po dana od kako sam na funkciji gradonačelnika najviše sam zadovoljan postignutim rezultatima u oblasti javnog prevoza. Uspeli smo da postignemo maksimalnu uštedu uz očuvanje kvaliteta usluge koja je podignuta na viši nivo. Bilo je dosta pokušaja da ovaj proces ne uspe od strane bivšeg prevoznika, ali smo pokrenuli tender za izbor novog. Uspeli smo da smanjimo cenu toliko da je godišnja ušteda oko 500.000 evra što je najveća ušteda koju smo ostvarili za prethodnih godinu ipo dana.

Koliko je iznosi višak zaposlenih u užičkom javnom sektoru i kako će se ovaj proces odvijati u ovoj godini?

– Užice je jedna od lokalnih samouprava koja srećom nije morala otpuštati zaposlene u 2015. godini. Broj zaposlenih je smanjen prirodnim odlivom i odlaskom u penziju. To donosi i probleme. Prethodne i ove godine iz JKP “Vodovod” otišao je značajan broj ljudi i potrebnog kadra čiji deo mora biti obnovljen. Zaključno sa 31.12.2015. godine broj zaposlenih na neodređeno vreme odobren od strane Ministarstva u užičkom javnom sektoru je 1404 i 140 na određeno i na privremeno-povremene poslove. Zaključno sa ovim datumom evidentirano je 1396 zaposlenih na neodređeno i 140 zaposlenih na određeno vreme. Još nemamo kvote za ovu godinu, ali nadam se da će višak opet biti regulisan prirodnim odlivom. Moramo ući u reorganizaciju javnih preduzeća i ustanova, Direkcije za izgradnju i bez zahteva Republike. Čeka nas veliki posao na ovom polju u ovoj godini.

 

Predsednik ste i Gradskog odbora SNS-a, predstoje lokalni izbori. S kim će SNS nastupiti u koaliciji, koje stranke i pokreti ne dolaze u obzir, kakve izborne rezultate očekujete u Užicu?

– Srpska napredna stranka u ovom momentu još ne zna sa kim bi mogla da pravi predizbornu koaliciju, a još manje postizbornu na lokalu. SNS smatra da je trenutno najjača kako u Srbiji tako i u Užicu. Verujem da smo favoriti i da ćemo postići najveći procenat podrške Užičana i da smo to zaslužili za proteklih godinu i po dana vršeći vlast. Posebno, jer smo pre tri godine nasledili dosta tešku situaciju u budžetu Grada i uspešno je prevazišli. Time smo stvorili uslove da nastavimo sa značajnim investicijama u ovom gradu koje su dve godine bile prekinute – Vrtić na Pori i Sportska hala u Krčagovu. Ozdravili smo deo posrnulih javnih preduzeća i redovnim uplatama iz gradskog budžeta omogućili javnim preduzećima zanačajne investicije. Uskoro kreće rekonstrukcija fabrike vode, izgradnja nove zgrade Suda, izgradnja tržnog centra ”Lidl”, proširenje Deponije ”Duboko” i uz pomoć velike donacije kineskih prijatelja završetak Vrtića na Pori i nadam se na Beloj Zemlji. Ovo je samo deo onoga što planiramo da radimo u 2016. godini i verujem da će Užičani za to nagraditi SNS na predstojećim izborima. U dogovoru sa republičkim organima užički SNS-a će odlučiti da li i sa kim ulazi u predizbornu koaliciju na lokalu. Razgovaraćemo sa mnogima, kao što će to činiti i drugi.

Da li ćete se kandidovati za gradonačelnika u sledećem mandatu ukoliko SNS osvaji većinu u gradskom parlamentu i od čega to zavisi?
– Zavisi od stava organa stranke, Gradskog odbora SNS-a u Užicu i Izvršnog odbora SNS-a u Beogradu. Lično nemamo problem ni da budem ni da ne budem kandidat za gradonačelnika i obe opcije su za mene prihvatljive. SNS će proceniti ko je najbolji kandidat za gradonačelnika Užica i on će dobiti podršku Gradskog odbora i mene lično ukoliko to ne budem ja – kaže Petković. Razgovor u integralnoj verziji možete  pročitati u novom broju “Vesti” koje su od danas na kioscima.

2 Komentari

Ostavite odgovor