Pocetna Društvo Drvo za narednu grejnu sezonu kupiti sada

Drvo za narednu grejnu sezonu kupiti sada

1473
0
Podelite

Danas je svečanoj sali zgrade Gradske uprave u Užicu održano predavanje na temu “Efikasno korišćenje drveta za ogrev u domaćinstvima” koje je deo projekta koji realizuje GIZ, nemačka organizacija za tehničku saradnju i koji traje već treću godinu.

Predavanje je održao dr Branko Glavonjić profesor na Šumarskom fakultetu u Beogradu, a skupu su prisustvovali, osim predstavnika javnih preduzeća, sindikalnih organizacija i udruženja sa područja grada, dr Olivera Janjić predstavnik Zavoda za javno zdravlje Užice, kao i Dunja Đenić, član Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

IMG_3810Po rečima dr Branka Glavonjića, od kada je počela realizacija projekta, do sada je održan veliki broj edukativnih predavanja i radionica, a inženjeri šumarstva obilaze domaćinstva na području zapadne Srbije i razgovaraju o efikasnom načinu upotrebe ogrevnog drveta. Rezulati ovog projekta biće poznati do početka maja naredne godine.
– Jedna od naših poruka je da je potrebno sada, ovih dana, nabaviti drvo za ogrev za narednu grejnu sezonu, jer je potrebno pet do šest meseci da drvo smanji sadržaj vode koji ima u sebi, odnosno, da tu vlagu spusti na oko 20 do 25 procenata što se smatra optimalnom vlažnošću drveta sa stanovišta efikasnog korišćenja za ogrev. Tako prosušeno drvo desetina puta manje zagađuje životnu sredinu prilikom sagorevanja. Osim toga, domaćinstva će se dobro ogrejati uz suvo drvo, uštedeće u količini koju će potrošiti, a istovremeno će sačuvati i svoje uređaje za grejanje. Ako se koristi sirovo drvo, uređaji, iako su novi, stradaju za dve do tri godine,- rekao je ovom prilikom dr Glavonjić i podvukao da građani moraju menjati svoje navike tako što će prestati da kupuju drvo za ogrev u septembru ili u kasnijim mesecima, pred sam početak grejne sezone, kada ono sadrži veliku količinu vode.
-Ukoliko je drvo sirovo, domaćinstva će potrošiti znatno veće količine tokom grejne sezone, nego kada koriste suvo drvo,- ističe Glavonjić.

IMG_3808Po rečima Dunje Đenić, člana Gradskog veća, cilj ovog projekta koji sprovodi GIZ jeste smanjenje zagađenosti vazduha u gradu Užicu.
-Grad pokušava da reši problem aerozagađenja na više načina. Jedan su i subvencije koje dajemo za projekte energetske efikasnosti i za koje još traje konkurs koji je izazvao veliko interesovanje naših sugrađana. Drugi način je efikasno korišćenje ogrevnog drveta,- ističe Dunja Đenić.

IMG_3812Slaviša Radosavljević, direktor JP “Srbija šume” Šumsko gazdinstvo Užice, kaže da sva pravna lica mogu sklopiti ugovor i nabaviti drvo za ogrev u ovom Gazdinstvu na šest mesečnih rata. Građani, kao pojedinci, drvo mogu kupiti jedino uz gotovinsko plaćanje. Kupci sa područja grada Užica drvo mogu preuzeti na Jelovoj Gori po ceni od 3.160 dinara po kubiku, bez prevoza. Po rečima Radosavljevića, najmanje interesovanje za kupovinu ogrevnog drveta je sa područja grada Užica, dok je najveće interesovanje sa područja opštine Požega.

Ostavite odgovor