Pocetna Kultura JOKANOVIĆA KUĆA: Izložba Gordane Baškot i Petra Vujoševića

JOKANOVIĆA KUĆA: Izložba Gordane Baškot i Petra Vujoševića

1200
0
Podelite

Izložba “Silk & Stone“ Gordane Baškot i Petra Vujoševića iz Beograda sinoć je otvorena u Jokanovića kući. Otvarajući izložbu, istoričarka umetnosti Katarina Dogandžić-Mićunović istakla je da su ovo dvoje akademskih umetnika „zajedničkom izložbom izneli suptilan umetnički sadržaj zasnovan na odnosu prolaznosti i trajnosti, kao jednoj od klјučnih tema koje su oblikovale istorijski tok umetnosti.

Гордана Башкот, Без назива, акрил на свили, 30x30, 2012.“Gordana slika na prefinjenom tkanju od niti čvrstoće čelika istog promera. Nit, nastala u kratkotrajnom životu svilene bube, krute je teksture, opire se istezanju i ne sagoreva lako, dok je organska struktura čini glatkom i sjajnom. Izgled svilene tkanine vezuje se za nežnost i efemernost, nasuprot čvrstoj molekularnoj strukturi niti. Nјene slike nose snažnu teksturu, poput građe svilene niti. One asociraju na prirodni kameni ornament, na preseke mineralnih prepleta, katkad i vodeni trag u kamenu ili grube površine stene išarane skupocenim zrnima plemenitih metala”
A za radove Petra Vujoeševića Katarina Dogandžić Mićunović ističe da su nastali u materijalu koji je spoj minerala kristalne strukture, a nastao je dugotrajnim geološkim procesima. Петар Вујошевић, Фрагмент из књиге постања, мозаик 25x25, 2012
“Kao čvrst i otporan, kamen je sinonim večnosti, iako se komad kamena može, veštim potezom, oštro rascepiti ili razdrobiti. Kao i čudesna materija svile, i kamen ima zanimlјivu prirodu: u njegovoj postojanosti i krutosti optički se pojavlјuju suptilne refleksije, koje ovoj tvrdoj, neprozirnoj tvari daju ‘svileni’ sjaj i privid nežnog dodira. Uz kamen Vujošević postavlјa grafičke zapise, pismo kao temelј istorije i uzdanje u večnost pamćenja.”

Gordana Baškot je osnovne i magistarske studije završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kao dobitnik Fulbrajtove stipendije završila je MFA program na Univerzitetu SANI u Olbani (SAD). Samostalno je izlagala u Beogradu, Olbaniju, Nјujorku i Jerevanu. Petar Vujošević diplomirao je takođe na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i magistrirao na odseku za zidno slikarstvo. Samostalno je izlagao u Beogradu, Baru, Budvi, Podgorici, Pančevu i Zrenjaninu.
Izložba je otvorena do 24. aprila.

Ostavite odgovor