Pocetna Društvo Tri i po kilometra staze za šetanju

Tri i po kilometra staze za šetanju

2088
2
Podelite

IMG_3854

Juče je završeno asfaltiranje još 1.300 metara šetališne staze, tako da je sada njena ukupna dužina, od starog železničkog mosta na Gradskoj plaži u Užicu do iza  tunela br. 17 na Rajskim otocima, 3.450 metara. Gradska uprava planira, ali će saslušati i predloge Užičana, da li da nastavi dalje asfaltiranje ove staze koja je, inače, trasa stare pruge, do Donje staparske banje koja je neposredno uz Đetinju.

IMG_3853

Do Rajskih otoka više nema neosvetljenih tunela, jer su proteklih dana ostvetljena još dva. Postavljena je javna rasveta od firme “Prostor” u Turici do Velike brane i na njoj dva, a uskori će biti i treći reflektor koji je osvetljava. Saniran je i određeni broj klizišta duž šetališne staze koja je sada veoma pogodna i za bicikliste. U toku je rekonstrukcija asfalta i uređenje dela staze od hidrocentrale do firme “Prostor”, a počelo je i postavljanje mreže na ogradi mosta kod Velike brane.
-Prilikom uređenja ovog šetališta, od sugrađana smo imali smo dosta predloga. Poslušali smo i njih, pa verujemo da smo za sada uradili jedan veoma lep posao. Najbolji dokaz za to su brojni šetači i biciklisti na ovoj stazi. Ovo je jedinstveno šetalište po tome što naši sugrađani mogu da počnu šetnju sa Trga partizana i da stignu u predele gotovo netaknute prirode u kanjonu Đetinje,- rekao je ovim povodom gradonačelnik Tihomir Petković.
Prošle godine je asfaltirano 500 metara šetališta, osvetljen je tunel preko puta Velike brane, urađena je javna rasveta od mini hidrocentrale u Turici do firme “Prostor”, postavljene su brojne klupe i korpe za otpatke duž šetališta, sprave za vežbanje. Urađen je i potporni zid duž plivališta na Gradskoj plaži, postavljeno je više od 10 klupa, rekonstruisano je ozvučenje i kućica za čuvare na plaži.
U sve ove radove u protekle dve godine uloženo je oko 100 hiljada evra. Po rečima gradonačelnika Petkovića, cilj je i da se uspostavi stalna veza između plaže i šetališta, odnosno, da se omogući osobama sa invaliditetom da koriste šetalište.
-Stepenice pored železničkog mosta nisu rešenje, zato smo angažovali ekipu koja će uraditi projekat sa kojim ćemo konkurisati za sredstva kod Ministarstva pravde. Ideja je, da sa leve strane mosta uradimo široku stazu i železnički most stavimo u funkciju za šetnju,- rekao je Petković.

IMG_3856Šetališnom stazom je zabranjen saobraćaj, ali na njoj još uvek ponekad ima automobila i zato je potreban dodatni oprez tokom šetnje. Međutim, ova situacija, kako je izjavio gradonačelnik Petković, trajaće još samo oko mesec dana dok ne bude završen put koji će koristiti stanovnici dela Mesne zajednice Stapari za prilazak svojim kućama.
Dragoljub Kostić, član Gradskog veća je ovom priliko rekao da je Užice zajedno sa opštinom Šavnik konkurisao za sredstva, projektom za prekograničnu saradnju, za dalje uređenje i ulepšavanje klisure Đetinje.
-Prošli smo prvu, a pripremamo se za drugu fazu ovog projekta čije je težište, osim daljeg uređenja šetališta i to, da se osposobe i dovedu u red brojene pešačke i planinarske staze u kanjonu Đetinje koje postoje, a za njih zna samo mali broj građana Užica,- rekao je Kostić.

2 Komentari

  1. Iako su tuneli osvetljeni, veliki problem mogu predstavljati nesavesni biciklisti, koji neosvetljeni, velikom brzinom i bez zvučnih signala prolaze kroz tunele i predstavljaju opasnost za pešake. O automobilima je nepotrebno govoriti, mora se staviti rampa. Ovo mora da postane raj pre svega za pešake, vožnju rolera i SAVESNE bicikliste.

Ostavite odgovor