Pocetna Društvo Jedan vek užičkog Doma za decu i omladinu “Petar Radovanović”

Jedan vek užičkog Doma za decu i omladinu “Petar Radovanović”

1732
0
Podelite

Dan Doma za decu i omladinu “Petar Radovanović” i jubilej 100 godina postojanja i rada obeležen je u ovoj ustanovi. Davne 1916. godine osnovao ga je Crveni krst Velike Britanije za decu ratnu siročad a sve do danas u njemu borave deca bez roditeljskog staranja ali i učenici na internatskom smeštaju kao i u Dnevnom boravku deca sa posebnim potrebama.
Proslavi jubileja prisustvovali su Nikola Selaković, ministar pravde i Beatris Grozdanić, savetnica ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja kao i predstavnici drugih domova iz Srbije i Bosne i Hercegovine.U okviru programa prikazan je i film o istorijatu koji su uradili štićenici doma.
-Dom za decu i omladinu”Petar Radovanović”je spoj nadležnosti Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i Ministarstrstva prosvete, nauke i tehnološkoj razvoja, je primer dobrog socijalno-odgovornog rukovođenja ovim sistemom.U toku prošle godine iz budžeta je izvojeno čest miliona dinara za sređivanje kuhinje i vešeraja, istakao je ministar Selaković.
On je naveo da su značajnu ulogu imali i donatori i lokalna samouprava.
-Kroz istoriju ovaj Dom je primer socijalno odgovornog ponašanja i državnog rukovodstva jer je nekadašnja prva dama SFRJ bila i pokrovitelj ove ustanove.To pokazuje da ove ustanove mogu, moraju i treba da opstanu a da država i čitava zajednica treba da podržavaju njeno postojanje, precizirao je ministar Selaković.
Gradonačelnik Užica Tihomir Petković naveo je -da je ovo značajan datum obeležavanja a danas u ovom domu je 19 dece bez roditeljskog staranja, 265 je srednjoškolaca koji su na smeštaju u ovoj ustanovi i treći deo koji finansira grad Užice gde su deca sa smetnjama u razvoju a dnevni kapacitet je 20 mesta.-
O uslovima u kojima Dom funkcioniše govorio je i direktor Dragan Katić koji je naveo da su u domu deca bez roditeljskog staranja  školskog uzrasta od 12 do 20 godina od kojih je dvoje studenata.-
U okviru programa pročitane su i emotivne poruke i čestitke na jubileju bivših štićenika ovog doma.

Ostavite odgovor