Pocetna Društvo Otkrivena spomen-ploča herojima Aprilskog rata na Sarića Osoju

Otkrivena spomen-ploča herojima Aprilskog rata na Sarića Osoju

1143
0
Podelite

 

dikovic lj

Povodom obeležavanja 75-godišnjice odbrane Užica u Aprilskom ratu 1941. godine na Sarića Osoju je danas otkrivena spomen-ploča herojima koji su poginuli pružajući  otpor ulasku nemačke fašističke vojske u naš grad. Spomen-ploču na kojoj su urezana imena 118 branilaca Užica, vojnika i građana danas su otkrili načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

so 2

Otkrivanju spomen-ploče na Sarića Osoju prethodio je parastos uz sasluženje sveštenstva Užičke crkve, svečanost polaganja venaca od strane prisutnih delegacija i počasna paljba. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da istorija Užica beleži velike datume koji podsećaju na velike žrtve i stradanja predaka doslednih u slobodarskom otporu svakome koji je iskazao ambiciju da pokori naše prostore.

so 3

– Jedan od datuma koji nas obavezuje je i 15. april, dan u kome je u borbi protiv okupatora fašističke nemačke vojske pogunulo 118 pripadnika Vojske Kraljevine Jugoslavije i građana koji su branili Užice. Prema raspoloživim podacima tog dana je pogunuo 51 građanin Užica i 67 vojnika iz raznih krajeva Srbije. U ranu zoru kolona nemačke tenkovske divizije krenula je sa Sarića Osoja prema gradu. Ovde su pale prve žrtve okupatora. I pored otpora i pokušaja da zaustave njihove tenkove neprijatelj je uspeo da uže u sam grad gde ga je dočela topovska paljba sa Dovarja i Zabučja. Zapisano je da je Užice posle višečasovne teške borbe pretvoreno u žalosnu gomilu ruševina – rekao je Petković uz reči da svim žrtvama koje su pružile otpor okupatoru dugujemo večno sećanje i poštovanje.

so 1

Pored spomenika poginulom junaku Aprilskog rata Miloju Zečeviću koji je uništio nemački tenk i izgubio život danas je otkrivena i spomen ploča sa imenima svih poginulih zahvaljujući angažovanju Narodnog muzeja Užice.

sarica spom

Direktor Muzeja Nikola Gogić ističe je da je veoma značajno da mladi dođu na ovakva mesta i poklone se senima svojih predaka koji su branili njihov grad od neprijatelja.

vojska

Komemorativnom skupu na Sarića Osoju pored predstavnika Grada Užica i Vojske Srbije danas su prisustvovali i položili vence i cveće predstavnici MUP-a Srbije, Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, SUBNOR-a, Udruženja veterana ratova devedesetih iz Užica i Sevojna, Društva istoričara, Kluba tri kao i potomci i rodbina heroja Aprilskog rata u Užicu.

Ostavite odgovor