Pocetna Društvo TUČKOVO: Ivan Radojičić savetuje voćare u dva susedna okruga

TUČKOVO: Ivan Radojičić savetuje voćare u dva susedna okruga

1209
0
Podelite

Od decembra do kraja aprila Ivan Radoičić (33) iz Tučkova kod Požege neumorno je radio na prolećnom orezivanje više stotina hektara voćnjaka u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu. Odstranjene suvišne grane i lepo krunisane voćke sad em lepo izgledaju em će doneće i veće prinose. Istovremeno u dva susedna okruga pomaže proizvođačima maline da dobiju veće prinose ,,crvenog zlata,,.
– Ima dogovor o sardnji sa preko tideset velikih proizvođača maline kojima pomažem savetima da dobiju veće prinose i zarade. A to se postiže izborom sadnog materijala za nove i proširenje starih malinjaka kao i stručne savete za primenu svih agrotehničkih mera gde je nanvažnije odrediti period primnene i vrstu preparata za zaštitu biljaka. Ivan je pre osam godina završio Agronomski fakultet u Čačku i čvrsto odlučio da stečeno znanje primeni na imanju roditelja penzionera oca Vladimira i majke Dušanke u rodnom Tučkoviu. Radoičići imaju 30 ari maline i veliki voćnjak visokorodne šljive, ali u poznu jesen lati se voćarskog alata i posveti orezivanju voćnjaka kao punskom radu.
– Malina uvek ima kupce jer ima dosta hladnjača. Sa šljivom je drugačije. Gaje se visokorodne čačanske sorte šljive koje daju najbolji rod i kvalitet i za sušenje i za rakiju pa država treba bolje da uredi ovu oblast. Ono što me raduje to je primetno da u Zlatiborskom i Moravčičkom okrugu se sve više gaji višnja kupina i borovnica pa i ja imam u planu da prošireim malinjak i formiram poveći zasad kupine- kaže poljoprivredni stručnjak iz Tučkova. Na kraju sa osmehom otkriva tajnu. Na veliku radost oca Vladimira i majke Dušanke Ivan je odlučio je da proširi i domaćinstvo. Izabranica je devojka Marija koja je na studijama biologije u Kragujevcu.

Ostavite odgovor