Pocetna Ekonomija Pet hiljada dolara Dragojlu Božiću za inovaciju

Pet hiljada dolara Dragojlu Božiću za inovaciju

779
0
Podelite

Zeleni 2Nacionalni Forum za „Zelene ideje“ pokrenula je Trag fondacija zajedno sa Fondom braće Rokfeler i Erste bankom koja već četvrtu godinu podržava Forum. Sam program je pokrenut kako bi individue, udruženja ali i mala preduzeća dobili podsticaj i sredstva da razvijaju inovativne preduzetničke projekte zasnovane na principima održivog privrednog razvoja, koji se zasniva na racionalnom korišćenju lokalnih resursa, tradicionalnim procesima proizvodnje, očuvanju zanata i kontinuiranom ekološkom unapređenju.

Ove godine u prostorijama Kulturnog centra Rex, svoje projekte je predstavilo devet finalista Foruma za „Zelene ideje“ (od ukupno 96 prijavljenih), od kojih je stručni žiri odabrao najbolja tri. Pobednici su, za svoje održive ideje, tačnije za njihovu realizaciju, dobili po 5.000 dolara.

Zasluženo prvo mesto i najviše glasova osvojio je Dragojle Božić iz Užica. Njegov „RioRE briket“ zamišljen je tako da od biološkog otpada koji nastane orezivanjem maline, proizvede brikete za ogrev.

Druga nagrada pripala je Slavici Ilić iz Šapca za ideju pod imenom „Koren, a projekat trećeplasirane Ane Kolović iz Beograda nosi naziv „BIOzid“.

Ove tri pobedničke ideje, biće dodatno podstaknute i osnažene kroz konsultacije i mentorstva sa ciljem da postanu konkurentni i održivi na duži period.

Ostavite odgovor