Pocetna Sport Olivera otputovala u Amsterdam

Olivera otputovala u Amsterdam

1116
0
Podelite

Na Prvenstvu Evrope u atletici, za seniorke i seniore, koje se od 6. do 10. jula održava u Amsterdamu učestvuje i reprezentativka Olivera Jevtić, članica Mladosti iz Užica. Naša najtrofejnija atletičarka odmeriće snage sa najboljim polumaratonkama Evrope, a to će joj ujedno biti i „generalna proba“ pred Olimpijske igre u Riju.

foto 9

Prvi put Olivera je učestvovala na Evropskom prvenstvu u Budimpešti (Mađarska) 1998. godine, kada je osvojila dva puta četvrto mesto, u trkama na 5 i 10. km i ostvarila državni rekord kao mlađa seniorka trčeći u apsolutnoj konkurenciji. Kao mlađa seniorka ostvarila je i nezvaničan svetski rekord za mlađe seniorke na 10 km rezultatom 31:33. Prethodni rekord držala je Sali Barsosio iz Kenije sa 31:36. Sa ovim rezultatom Sali je 97. godine bila svetska prvakinja i Atini. Na Evropskom prvenstvu u Minhenu 2002. godine Olivera je na 10 km bila šesta, da bi nam 2006. godine u Geteborgu Olivera svima podarila srebrnu medalju u maratonu, odnosno prvu medalju za samostalnu Srbiju. Potom je na EP U Barseloni 2010. godine u maratonskoj trci osvojila četvrto mesto. Posle šest godina Olivera se vraća evropskim trkama:

Trener Slavko Kuzmanović
Trener Slavko Kuzmanović

-Moja karijera traje već 26. godina, a vidi se da sam uvek bila u „top 10“ na evropskim i svetskim takmičenjima, kao i na Olimpijskim igrama. U Amsterdamu želim, ne da jurim neku medalju, već da se što bolje pripremim za Rio i ostvarim što bolji rezultat. Amsterdam će mi biti poslednji kontrolni trening. Znate i sami da sam pre mesec dana krenula sa podizanjem forme, uvežbavanjem ritma koji je potreban pred OI. U Kuli sam pobedila Stelu Barsosio iz Kenije, ostavila sam je dva minuta iza sebe na 10 km, a ona je inače ovogodišnja pobednica Beogradskog polumaratona. Drugi kontrolni trening imala sam sedam dana kasnije na Prvenstvu Srbije u Novom Sadu gde sam pobedila na 5 km i sebe iznenadila jer sam pobedila sve bolju i bolju Teodoru Simović. Ona je u ovoj disciplini pobedila na Prvenstvu Balkana. Još mi nedostaje kontrolni trening u polumaratonu. Moj trener Slavko i ja smo doneli zaključak da je najbolje, jer sam od 2010. godine izgubila taj neki korak sa Evropom, da ta kontrolna trka bude u Amsterdamu. Moj cilj je da jurim rezultat sat i 13 minuta. Taj rezultat bi bio pravi pokazatelj da mogu u Riju da ostvarim rezultat sat i 15 minuta i konkurišem na OI za visok plasman. Ostaje mi još 35 dana da se maksimalno pripremim. – rekla je Olja i još dodala:
-Izgubila sam korak sa Evropom, ali ne mojom greškom. Zato ne mogu sada da kažem da idem u Amsterdam na visok plasman. Bitno je da u tim završnim pripremama dostignem tih 73 minuta, a moj trener zna kako da se napravi visok plasman. Konkurencija će biti zaista žestoka, ima čak 95 prijavljenih takmičarki, što je znatno više nego u ostalim disciplinama. Sve takmičarke dolaze sa ambicijama, žele i one da naprave tu kontrolnu trku, „skeniraju“ ostale protivnice, i jedino što znam je da će konkurencija biti baš žestoka.
Olivera i njen trener Slavko Kuzmanović su u Amsterdam otputovali danas, a polumaratonska trka u kojoj Olja učestvuje na programu je u nedelju 10. jula sa početkom u 9,30.

Ostavite odgovor