Pocetna Kultura Konzervacija i rekonstrukcija užičkog Starog grada

Konzervacija i rekonstrukcija užičkog Starog grada

1797
0
Podelite

IMG_9508

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je danas da će konzervacija i rekonstrukcija užičkog Starog grada biti jedan od prvih projekata koji će užička lokalna samouprava realizovati u naredne četiri godine.
U kabinetu gradonačelnika danas je održan sastanak radnog tima na čijem je čelu ministar pravde Nikola Selaković i čiji je zadatak rekonstrukcija Starog grada koji za Užice pored istorijskog i kulturnog značaja ima i turistički potencijal.

uzice-55

Obiman posao odvijaće se u saradnji Grada Užica i Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu koji svojom delatnošću pokriva 25 gradova i opština u ovom i centralnom delu Srbije.

milunovic

V.d.direktora Zavoda Ivan Milunović rekao je da su Starom gradu hitno potrebni konzervatorski radovi i najavio dolazak stručne ekipe arheologa i arhitekata koji će izvršiti predračun radova, odnosno koliko je sredstava potrebno za hitne, interventne, konzervatorske mere na samom zamku.
– U saradnji sa drugim institucijama, počevši od Narodnog muzeja učinićemo sve da Stari grad postane što atraktivniji i uključen u sve mreže i savremene društvene tokove i upotrebu u kreativnim industrijama – naveo je Milunović i obećao svaku vrstu logističke podrške na zaštiti spomenika kulture od velikog značaja.
Za konzervaciju je prvo potrebna tehnička dokumentacija koju će uraditi Zavod iz Kraljeva za apliciranje kod finansijera. Milunović je dodao da užički Stari grad nije konzerviran od osamdesetih godina i da su prvo nužne preventivne tehničke mere, posle čega bi usledio projekat same rekonstrukcije.

Ostavite odgovor