Pocetna Ekonomija Mala i srednja preduzeća okosnica razvoja

Mala i srednja preduzeća okosnica razvoja

1436
0
Podelite

Ministar privrede Goran Knežević, posetio je danas “MTK Metal-komerc” na Beloj Zemlji, vlasnika Mihaila Selakovića, a zatim i Impol Seval i Valjaonicu bakra Sevojno.

-Cilj Vlade Republike Srbije i Ministarstva privrede jeste intenzivan privredni rast i upravo, najveći potencijal imamo u malim i srednjim preduzećima. Danas sam bio u prilici da vidim jedno sjajno preduzeće, “MTK Metal-komerc” koje 95 posto svoje proizvodnje izvozi i to na najzahtevnija tržišta, Skandinavije, Ruske Federacije, Evropske unije. Video sam ovde mnogo lepih stvari, deo koji se bavi razvojem, proizvodnju u kojoj rade mladi ljudi,- rekao je posle obilaska proizvodnje u “MTK Metal-komercu”.

Tokom posete, ministar Goran Knežević je sa vlasnikom i menadžmentom MTK, troje dece i supruga Selakovića, razgovarao i o problemima sa kojima se susreće ovo značajno užičko preduzeće, a to su, pre svega infrastrukturni problemi koji se odnose na rešavanje pitanja kanalizacije i kontinuiranog napajanja električnom energijom.

img_4856-Danas ćemo i sa gradonačelnikom Užica pokušati da prilagodimo programe Ministarstva privrede da u narednoj budžetskoj godini počnemo da razrešavmo što više problema i da omogućimo da privrednici imaju bolji privredni ambijent. To zahteva unapređenje i makrostrukture i miniinfrastrukture. Mi već imamo projekte u Ministarstvu privrede koji potpomažu razvoj lokalne infrastrukture. Danas smo se dogovorili da se što pre urade projekti na komunalnoj infrastrukturi, jer ovde imamo probleme i kanalizacije i struje. Mi ćemo, kao država učestvovati da ih rešimo. Što se tiče makrostrukture, znam da vam je najveći problem put i saobraćajnice. Pokušaćemo i to da razrešimo na zadovoljstvo i dobrobit građana ovog regiona, – obećao je ministar Knežević.

Po rečima Kneževića, primer MTK “Metal-komerca” koji skoro svu svoju proizvodnju plasira na stranim tržištima, govori da je privreda Srbije prilagodljiva i da je budućnost upravo u razvoju malih i srednjih preduzeća.

-Pokušaćemo da našim programima pomognemo da ovakvih firmi bude što više u Srbiji i da one budu okosnica razvoja u narednom periodu,-istakao je Knežević.

Mihailo Selaković je izrazio očekivanje da će se postojeći problemi rešiti u narednom periodu uz zajedničke napore i lokalne samouprave, države, ali i privrednika koji imaju svoja preduzeća na području Bele Zemlje.

-Ako rešimo ove probleme, mi obećavamo prijem, bar još 50 novih radnika,- rekao je Seloković u čijem je preduzeću trenutno 80 zaposlenih.

img_4879img_4884
Posle razgovora sa menadžmentom Impol Sevala i Valjaonice bakra Sevojno, ministar Goran Knežević je izjavio:

-Osim što u Ministarstvu privrede radimo na dovođenju investitora, pre svega iz inostranstva, a ove godine ćemo imati potpisane ugovore za oko 17.000 radnih mesta, izozetno nam je važno da održimo naše kapacitete koje imamo. Ove dve kompanije zapošljavaju ukupno skoro dve hiljade ljudi i imaju izuzetan značaj na razvoj čitave privrede ovog regiona, a u lancu su i u interesu i proizvođača namenske industrije koja je u ekspanziji. U narednoj godini želimo maksimalno da im pomognemo kako bi one uvećale svoju proizvodnju. Valjaonica bakra ima problema sa likvidnošću i mi ćemo pokušati da im omogućimo povoljna finansijska sredstva što im je najvažnije u ovom trenutku,- rekao je Knežević.

Milija Božović, direktor Valjaonice bakra Sevojno izrazio je očekivanje da će Ministarstvo privrede u saradnji sa drugim ministarstvima obezbediti povoljne izvore finansiranja tekuće proizvodnje u ovoj kompaniji u cilju povećanja proizvodnje i njene dalje stabilnosti.

Ostavite odgovor