Pocetna Društvo Ministar prosvete o užičkom modelu dualnog obrazovanja

Ministar prosvete o užičkom modelu dualnog obrazovanja

854
0
Podelite

Ministar prosvete Mladen Šarčević u užičkoj Tehničkoj školi razgovarao je sa predstavnicima škole i drvoprerađivačkih kompanija koje su uključene u inovativni model dualnog obrazovanja.
Za novi trogodišnji obrazovni profil operater za izradu nameštaja upisano je za ovu školsku godinu 30 učenika iz opština Zlatiborskog okruga, a javno privatno partnerstvo podržalo je sedam kompanija Zlatiborskog i Moravičkog okruga.
Ministar Šarčević je izjavio da će -ova škola biti jedna značajna nastavna baza kada je u pitanju dualno obrazovanje ne samo za okrug nego i za celu Srbiju. Mi ćemo i iz drugih škola slati ovde ljude da pogledaju jedan primer dobre pedagoške prakse što se vrlo dobro odrazilo na interes užičke privrede.Ukupna politika Vlade Srbije ima za cilj da ovu agendu podigne na jedan visok nivo i to će biti jedan od prioriteta-.

zajednicki-sastanak-sa-ministrom
Zajednički sastanak sa ministrom prosvete

Cilj je da se mladi ljudi brže zapošljavaju, ali ovaj vid obrazovanja dalje mogućnost i za dalje školovanje ali i za bavljenje ličnim biznisom.
-Ambijent koji ćemo mi praviti u Ministarstvu je izmena zakona, pravljenje dobrih prilika da se timovi pojačaju, da se intenziviraju nastavni planovi i program itako da se razni obrazovni profili mogu formirati na brži način, istakao je ministar Šarčević.
On je precizirao da se broj opšteobrazovnih ustanova neće ni povećavatiali ni smanjivati već će se ovaj nivo samo modernizovati.
Modeli koji se kombinuju su delom švajcarski, nemački, austrijski u zavisnosti od okolnosti. A negde su same škole došle do inovativnih rešenja jer ovo nije “tvrd” model a fleksibilnost su iskazale i druge škole.

kompanije-namestaj-1
Predstavnici drvoprerađivačkih kompanija

Ministar je naveo i da timovi Ministarstva sarađuju sa Privrednom i regionalnim komorama i ta intenzivna priča je na dobrobit svih.
Direktor Tehničke škole Dragan Tucaković predstavio je inovativni model dualnog obrazovanja odnosno školovanje za poznatog poslodavca. A budući poslodavci koji su uključeni u ovaj obrazovni profil gde će učenici imati praktičnu nastavu su Atlas Sevojno, Matis Ivanjica, Ginko Požega, D2 Kat Čajetina, Zip univer Bela Zemlja, Pino Art Užice i Uniko plus Užice.
Ministar je sa saradnicima posetio i Užičku gimnaziju i Ekonomsku školu.

Ostavite odgovor