Pocetna Čajetina Zlatibor: Alternativno vodosnabdevanje sa Sušičkih vrela

Zlatibor: Alternativno vodosnabdevanje sa Sušičkih vrela

2125
0
Podelite
Foto: Zlatiborpress

Povećanje broja turista i investicija na Zlatiboru svakako ne bi bilo moguće da opština Čajetina nije planski pristupala obezbeđenju vode za piće i širenju vodovodne i kanalizacione mreže. JKP „Vodovod Zlatibor“ u Čajetini osnovan je 2007. godine. Nakon toga odlukom Skupštine opštine svi seoski vodovodi predati su na upravljanje ovom javnom preduzeću. U svojoj evidenciji ima preko 10.000 vodomera, od kojih polovina meri utrošak vode vikendica čiji su vlasnici iz cele Srbije ali i iz regiona. Odgovornost zlatiborskog vodovoda u odnosu na neke druge veća je i s obzirom na značajan broj hotela i ugostiteljskih objekata u planinskom centru i van njega.

ribnica16-39-18Kilometri vodovodne mreže su u nadležnosti ovog preduzeća na samom Zlatiboru i u zlatiborskim selima. Koliko su Čajetinci odmakli u planiranju vodosnabdevanja svedoci su i komšije, Užičani koji su se krajem 2013. godine suočili sa nestašicom vode za piće sa vodozahvata Vrutci zbog pojave crvenih algi i cijanobakterija. Cevovod sa Sušičkih vrela stavljen je u rekordnom roku u funkciju snabdevanja grada od 70.000 stanovnika zbog preduslova – urađene studije i projekta o izvorištu što je Čajetina učinila deceniju ranije razmišljajući o svojoj budućnosti.

rade-jovanovic– Opština Čajetina je razmišljala u smeru alternativnog snabdevanja Zlatibora i usputnih naselja vodom sa Sušičkih vrela. Zato je na zahtev opštine Čajetina urađeno istraživanje od strane Rudarsko-geološkog fakulteta svih izvora na teritoriji opštine. Ušlo se u projektovanje, gradnju pristupnog puta i pribavljanje uslova od strane EPS-a za gradnju Postrojenja za preradu vode za piće ( PPV ) na Sušičkim vrelima. Sve potrebne saglasnosti i mišljenja nadležnih Ministarstava opština Čajetina je pribavila, uradila projekat i on je korišćen kada je Užice ostalo bez vode, kao osnov za kaptažu i cevovod – navodi direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Rade Jovanović uz podsećanje da opština Čajetina ni ovom prilikom nije pravila „problem“ mada je javnosti tada predočeno da je „neko u Beogradu, u nekoj kancelariji našao rešenje za problem vodosnabdevanja Užičana“.

ribnica16-39-54

Opština Čajetina je jedna od retkih u Srbiji koja je samostalno uradila i Elaborate zona sanitarne zaštite izvorišta koja su odobrena od strane Ministarstva i to za jezero Ribnicu, Sušička vrela i Zmajevac. Jovanović podseća da je akumulacija Ribnica građena od 1968. do 1972. godine i da stari kao sve akumulacije i bliži joj se kraj perioda ekspoatacije, pa je nužno izvršiti sanaciju i rekonstrukciju brane i postrojenja.

– Rešeni smo da Ribnicu sačuvamo uz obnovu, ali hitno krećemo sa dovođenjem vode sa Sušičkih vrela do Zlatibora u cilju stabilnosti snabdevanja vodom kao osnovom za dalji razvoj. Probleme u preradi vode na PPV u Ribnici stvaraju bujični nanosi i ispiranje sedimenta koji se u akumulaciju slivaju najviše pritokama sa Čigote i Tornika. Takođe i magistralni put prolazi kroz zonu uže sanitarne zaštite jezera, što može ugroziti vodosnabdevanje Zlatibora jer se magistralom vrši transport i opasnih materija. Problem je i nesrećno odabran betonski magistralni cevovod fi 600mm u dužini od oko 7 kilometara od Ribnice do Zlatibora, koji je građen osamdesetih godina i čija sanacija se odvija deo po deo (zamenom cevi), kada prođe špic turističke sezone.

vodovod-cajetina– Hitno moramo obezbediti alternativno vodosnabdevanje, a to će biti Sušička tj. Žigalska vrela – navodi Jovanović. U narednim mesecima opština Čajetina će investirati u PPV, cevovod, rezervoare i crpne stanice za dovođenje vode sa Sušičkih vrela.
U selima gde je voda za sanitarno-higijensku upotrebu JKP „Vodovod Zlatibor“ širi mrežu gradskog vodovoda. Direktor Jovanović navodi da je na području Dautovca proširena mreža gradskog vodovoda sa vodom koja se sa Sušičkih vrela prerađuje u Užicu i distrubuira od rezervoara Vrščić ka Dautovcu i Mačkatu. Dodaje da je do sada urađeno 400 novih priključaka. Biće proširena mreža ka Krivoj Reci i to sa oko sto priključaka u narednim mesecima. Naselje Ribnica i zaseoci u okolini jezera su dobili vodu što je važno i za razvoj turizma jer je i ski centar Tornik sve privlačnija destinacija za skijaše i ljubitelje prirode. Urađen je i cevovod iz pravca Čajetine do Radišića u Tripkovi.

Jovanović kaže da se širi i mreža sa vodovoda „Zmajevac“ koji je opština Čajetina uradila u saradnji sa Norveškom vladom 2007. godine. Na vodovodu Zmajevac je urađeno oko 900 priključaka, a mreža je proširena iz Sirogojna na Alin potok, Gostilje, Rožanstvo, sela sa teritorije Arilja i Užica (Nikojevići,Ravni i Skržuti). Sve je više i priključaka na seoski vodovod bunarskog tipa u selu Rudine.

cevovod„Vodovod Zlatibor“ dosta ulaže u mehanizaciju: kupljen rovokopač za stenovite predele vrednosti od oko 17 miliona dinara, kramer 12 miliona, a u planu su kamion, mini bager i traktor. Preduzeće poklanja pažnju i stručnom usavršavanju kadrova (seminari, studijska putovanja i konferencije, praćenje novih tehnologija prerade i zaštite vode). Ostvarena je saradnja sa Rudarsko-geološkim fakultetom, Institutom „Jaroslav Černi“, Građevinskim fakultetom, Republičkom sanitarnom inspekcijom, Zavodom za javno zdravlje iz Užica, Institutom „Batut“, Gradskim zavodom za javno zdravlje iz Beograda, vodovodima iz okruženja i drugim eminentnim institucijama koje daju smernice kuda dalje u vodosnabdevanju i zaštiti voda. „Vodovod Zlatibor“ ima 82 stalno zaposlena i 10 zaposlenih na odrđeno vreme. Pored osnovnih delatnosti, u zimskom periodu firma obavlja i poslove čišćenja snega sa opštinskih saobraćajnica.

vodovod-fabrika-vode-2– Nema pozitinih signala od strane Republike. Više puta su kontaktirani nadležni u vezi sanacije postrojenja, brane i akumulacije u Ribnici. Poslali smo zahtev Fondu za zaštitu životne sredine za učešće države u realizaciji projekta za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru, ali do danas nema nikakvog odgovora, niti se pouzdano zna u kom Ministarstvu je zahtev završio . Nismo dobili nikakvu pomoć od naše države za projekte vodovoda i kanalizacije od 2008. godine. Navedene godine država je sa nekoliko desetina miliona dinara pomogla da se gradski vodovod od Užica proširi do rezervoara „Vrščić“ u Dautovcu i „Cerovo“ u Mačkatu– dodaje naš sagovornik.

PROJEKAT “ZDRAVOM ŽIVOTNOM SREDINOM U EVROPSKU UNIJU” SUFINANSIRA MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

Ostavite odgovor