Pocetna Čajetina Opština Čajetina – primer upravljanja otpadom

Opština Čajetina – primer upravljanja otpadom

1540
0
Podelite

Opština Čajetina od septembra meseca prošle godine potpuno je pokrila svoju teritoriju organizovanim upravljanjem otpada. Ne postoji nijedna od 19 seoskih mesnih zajednica koja nema kontejnere, a postoji i sve veći broj zahteva jer se seosko stanovništvo aktivno uključilo u upravljanje otpadom.

– Te kontejnere nazivamo i mini transfer stanicama, jer su od pet metara kubnih koji se uglavnom nalaze u većim zaseocima. Sve je po tačno ustaljenom redosledu, a najveće količine otpada prikupljaju se u seoskim mesnim zajednicama Šljivovica i Mačkat odakle se skoro svakodnevno odvozi otpad – ističe Vera Blagojević, iz Komunalnog javnog preduzeća “Zlatibor”.

vera-blagojevic
Vera Blagojević, KJP Zlatibor-Čajetina

Ona navodi da je sve počelo pre dve godine kada je realizovan projekat “Otpad nije smeće”a zajednički su ga sprovodili predstavnici Užica i Čajetine. Komunalno preduzeće iz Čajetine bilo je glavni nosilac ovog projekta i sve aktivnosti bile su vezane za ovo preduzeće. Kada je projekat posle godinu dana završen, u opštini Čajetina nastavili su da rade i da poboljšavaju selekciju otpada.

– Cilj opštine Čajetina bio je da se uspostavi primarna selekcija otpada a Komunalno preduzeće “Zlatibor “je jedino zaduženo za njegovo sakupljanje i transport. U tom procesu bilo je potrebno objasniti zašto to radimo kroz radionice sa stručnim saradnicima iz oblasti ekologije i mr Zorica Milosavljević nam je u tome mnogo pomogla. Prvo su edukovani naši radnici, pa rukovodstva preduzeća i opštine, zatim u vrtiću i u školama. Najznačajnija je svakako edukacija dece koja je doprinela promociji i primeni selekcije pri odvajanju na mokri i suvi otpad-objašnjava Blagojević.

kontejneriPreko projekta nabavljeno je 115 kontejnera koji su ofarbani u zeleno i postavljeni na ključne lokacije u skladu sa mapom inspekcijskih službi. U početku bilo je teško objasniti građanima da organski otpad ne bacaju u “zelene” kontejnere a onda je postepeno i to dobrim delom rešeno.

Po dogovoru sa deponijom “Duboko”da kada – primarno selektovan otpad na nivou meseca bude predat i njegova čistoća bude veća od 92 procenta bićemo oslobođeni plaćanja nadoknade za deponovanje otpada. Dugo smo dostizali oko 88 procenata čistoće i tek u junu ove godine prvi put smo dobili odbitak, jer je čistoća bila preko 92 odsto. Taj trend se nastavio i u julu, međutim u avgustu to nije bilo, jer najveći broj turista na Zlatiboru nije pravilno odlagao otpad. Jedan od razloga je i što u sredinama iz kojih dolaze nije uspostavljen taj sistem i nemaju te navike. Mi moramo puno da uradimo i na edukaciji domaćina, odnosno izdavaoca koji bi trebali na to da ih obavežu. Budući planovi su pružanje još boljih uslova izdavaocima kao i ostalom stanovništu – precizirala je Blagojević.

img_3467U zavisnosti koliko tona se preda komercijalna cena je 1800 dinara po toni i sve što je odgovarajuće čistoće da bude umanjeno.

– Cilj preduzeća je da upravo uštedimo na tim sredstvima, jer kada dobijemo odbitak upravo ta sredstva koristimo za nabavku opreme i mašina za upravljanje otpadom. Iako je avgust prošao bez odbitka podatak je da je predata 571 tona otpada što je rekord za sve ove godine od kada se sakuplja otpad – ističe naša sagovornica.

Planovi za narednu godinu su povećanje broja kontejnera u seoskim mesnim zajednicama ali i unapređenje sakupljanja kabastog otpada.Kako navodi naša sagovornica, poteškoće nastaju jer veliki broj vlasnika smeštajnih jedinica ne borave na Zlatiboru  tokom godine a onda zbog raspremanja velike količine otpada završe pored kontejnera koji su namenjeni za sakupljanje komunalnog otpada. Zato će u narednoj godini na obodima biti postavljeni veliki kontejneri koji će služiti isključivo za kabasti otpad.

Otpad selekcijaIz JKP Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko” Užice dodaju da – nakon realizacije projekata uvođenja i uspostavljanja primarne selekcije u opštinama Čajetina i Bajina Bašta počelo je odvojeno prikupljanje suvog, primarno selektovanog i mokrog komunalnog otpada. Od početka realizacije projekata ove opštine beleže konstantno uvećanje prikupljenih količina suvog otpada. Na taj način Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko” Užice može značajnije povećati količine izdvojenih reciklabilnih materijala.

na-zlatiboru-2U komunalnom preduzeću konstantno se radi na unapređenju selekcije primarnog otpada a to podrazumeva pružanje mogućnosti svakom stanovniku da pravilno selektuje otpad. Ukoliko se stanovnici ne odazovu mora postojati sistem kazne.

– Naši inspektori su sa dozom tolerancije uglavom upozoravali stanovništvo, međutim sada razrađujemo neka rešenja koja se odnose na unapređenje sistema primarne selekcije. Jedno od mogućih rešenja je podela svakom domaćinstvu po dve kante zapremine 240 litara gde će imaći mogućnost da u svom dvorištuodvajaju suvi i mokri otpad. Svako će odgovarati za svoj otpad i na taj način ćemo moći da pratimo i da nagradimo one koji selektuju ali i da kaznimo one koji to ne rade. Za to su potrebna dodatna ulaganja koja nisu mala, ali su investicija za budućnost. Tako da ćemo kao i za predhodni projekat konkurisati kod fondova Evropske unije – zaključuje Blagojević.

Projekat “Zdravom životnom sredinom u EU”
Sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Ostavite odgovor