Pocetna Čajetina Zlatibor: Start postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda od iduće godine

Zlatibor: Start postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda od iduće godine

1332
0
Podelite

Početkom aprila ove godine potpisan je ugovor o projektovanju i izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru. Direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Rade Jovanović navodi da bi do kraja iduće godine postrojenje trebalo da počne da radi. On ističe da je opština Čajetina naišla na razumevanje Vlade Slovenije koja je otvorila svoje fondove i obezbedila donaciju od 1,5 miliona evra za rešavanje problema otpadnih voda na Zlatiboru.

rade-jovanovic-dva

– Sprovedena je javna nabavka i izabran izvođač radova, po principu “ključ u ruke”, u skladu sa Fidik standardom. Kapacitet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru je 20.000 ekvivalent stanovnika. Investicija je vredna blizu 4,5 miliona evra. Donator je agencija slovenačke vlade Centar za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) u iznosu od 1,5 miliona evra, a ostatak od blizu 3 miliona obezbeđuje opština Čajetina. Za godinu dana postrojenje ćemo pustiti u rad – kaže Jovanović i dodaje da će u objekat biti ugrađena najsavremenija tehnologija za prečišćavanje otpadnih voda po važećim standardima u ovoj oblasti. Postrojenje će biti locirano oko kilometar i po nizvodno potokom Obudojevica od hotela “Braća Sekulić”.

Direktor „Vodovoda Zlatibor“ napominje da je opština Čajetina uradila trafo-stanicu, pristupni put i da su svi kanalizacioni kolektori dovedeni u „jednu tačku“ blizu budućeg postrojenja. Rok za predaju postrojenja je 870 dana, odnosno 600 dana za izgradnju, dok će 270 dana trajati probni rad. Izvođač radova je konzorcijum tri firme: “Jedinstvo” iz Užica, “Hidroinženiring” iz Slovenije i “Beohidro” iz Beograda.

zlatibor_jezero

Opština Čajetina na čijoj je teritoriji jedan od najpoznatijih turističkih centara u Srbiji i na ovaj način želi da pokaže jasno opredeljenje da želi da postane prva ekološka opština u ovom delu Srbije.

Osim postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru, opština Čajetina u planu ima izgradnju još tri ovakva objekta manjeg kapaciteta, i to u Čajetini, u Sirogojnu i Mačkatu.

publicpreview-3Za Sirogojno je urađeno idejno rešenje za produženje postojećeg kanalizacionog kolektora i izgradnju postrojenja kapaciteta 2.000 ekvivalent stanovnika i u toku je procedura pribavljanja lokacijskih uslova. Naš sagovornik navodi da u Sirogojnu postoji mogućnost gradnje jednog hotela i da se očekuje još veći razvoj seoskog turizma.

publicpreview-1-1Ove godine urađeno je i idejno rešenje za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Mačkatu. Postrojenje će biti kontinualnog tipa i kapaciteta 4350 ekvivalent stanovnika, od kojih je 900 ES fekalna kanalizacija (komunalne vode iz domaćinstava) i 3450 ES industrijska otpadna voda iz klanica i objekata za preradu mesa. Važno je i reći da će izgradnja postrojenja obavezati sve proizvođače i prerađivače mesa na predtretman otpadnih voda pre ispuštanja u javnu kanalizacionu mrežu, što sanitarni propisi već i i nalažu.

publicpreview-2

Jovanović navodi da će se na ovaj način zaštititi vodozahvat Sušička vrela, kao i površinski i podzemni tokovi sa ovog slivnog područja.  – Ulaganja u ova postrojenja nisu velika s obzirom na benefite, jer dobijamo vodu koja je čista i ne ugrožava eko sistem. Prilikom studijske posete Sloveniji razgovarali smo sa stanovništvom i ribolovcima u mestima koja imaju ovakva postrojenja. Ribolovci su nam oduševljeno svedočili da se riba ponovo vratila u potoke i rečice koji ih godinama nisu imali – ispričao je za naš portal direktor „Vodovoda Zlatibor“ u Čajetini.

PROJEKAT “ZDRAVOM ŽIVOTNOM SREDINOM U EVROPSKU UNIJU” SUFINANSIRA MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

Ostavite odgovor