Pocetna Čajetina Eko škola za trajni sertifikat

Eko škola za trajni sertifikat

1070
0
Podelite

Osnovna škola “Dimitrije Tucović” je među prvima dobila sertifikat Eko škole u Srbiji. Do kraja ove godine očekuju dobijanje stalnog sertifikata što je potvrda njihovog neprestanog rada na unapređenju životne sredine. Jedinstveni su u Srbiji jer imaju 30 članova eko odbora koji okuplja predstavnike lokalne uprave, turističke organizacije, komunalnog javnog preduzeća, udruženja građana, medija… Svi su se ujedinili radi unapređenja životne sredine kroz saradnju sa školom.

mr-zorica-milosavljevic
Mr Zorica Milosavljević, koordinatorka Eko škole

– Zvanično postali smo međunarodna Eko škola dobijanjem sertifikata u decembru 2014.godine. Taj status traje dve godine i sada ga obnavljamo, a u proteklom periodu realizovani su razni projekti u okviru ovog programa, rekla je mr Zorica Milosavljević, koordinatorka Eko škole “Dimitrije Tucović” iz Čajetine. Ona podseća da su se među prvima prijavili pre tri godine na poziv Ambasadora održivog razvoja iz Beograda i od tada do danas promovisali su energetsku efikasnost, otpad, reciklažu, kompostiranje… u partnerstvu sa komunalnim javnim preduzećem i lokalnom samoupravom za selekciju otpada, zatim eko motivaciju i obeležavanje eko dana uz učešće većeg broja različitih organizacija…

kese
U svakoj učionici kese za suvi otpad

– U sve što smo radili uključivali smo vrtić, škole, lokalnu upravu, komunalno preduzeće, turističku organizaciju, decu sa smetnjama u razvoju ”Zračak” … Postoji niz radionica sa decom, učiteljima, nastavnicima, roditeljima, penzionerima… jer se pokazalo da je edukacija veoma važna kod selekcije otpada, navodi Milosavljević.

U školi su na svim mestima postavljene kante za odvajanje otpada, deljeni su plastični džakovi deci da ih nose kući, roditelji su takođe prošli obuku… Primer dobre saradnje je sa Komunalnim javnim preduzećem “Zlatibor” iz Čajetine, jer su oni prepoznali njihovo angažovanje i maksimalno im uzvraćaju sadnim materijalom za uređenje školskih dvorišta.

– U naše aktivnosti uključilo se i Udruženje “Zlatiborski krug” preko volonterskog socijalnog servisa pa su i oni odnosili džakove po domaćinstvima i delili ih za primarnu selekciju, dodaje naša sagovornica.

img_3472U školi u Čajetini i na Zlatiboru i u prvoj i drugoj smeni je eko patrola sa obeležjima na majicama koja prati ponašanje. Na kraju nedelje se meri selektovan otpad i onda odlaže u kontejnere koji se dalje odvozi na Regionalnu deponiju “Duboko”.

– U naredne dve godine radićemo biodiverzitet, ali nikako ne odstupamo od aktivnosti iz proteklog perioda, već samo nastavljamo da ih i dalje unapređujemo i kroz potrošnju energije i img_3473odlaganje otpada. Cilj nam je da da u oblasti zaštite životne sredine sve aktivnosti budu održive kao i Eko škole, precizirala je Milosavljević.

Ona zaključuje da je očuvanje životne sredine veoma zahtevna oblast jer se traži maksimalna uključenost u sve procese i aktivnosti.

U opštini Čajetina godinu dana posle škole “Dimitrije Tucović”u program Eko škole uključila se i Osnovna škola “Milivoje Borović” u Mačkatu.

Projekat “Zdravom životnom sredinom u EU” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Ostavite odgovor