Pocetna Čajetina Volonterske akcije

Volonterske akcije

1050
0
Podelite

U oblasti zaštite životne sredine ali i kulturnog nasleđa poslednjih godina svoj doprinos daju i volonteri. Oni učestvuju u različitim akcima gde se samoorganizuju ili u saradnji sa predstavnicima grada i opština Zlatiborskog okruga. Svedoci smo da često njihov rad doprinosi kvalitenijem i čistijem okruženju ali i da posle izvesnog vremena na očišćenim terenima ponovo niču divlje deponije. Kontinuitet u njihovom radu zahteva institucionalnu podršku ali i aktivno uključivanje građana u cilju očuvanja već urađenog posla. Kao primere treba navesti čišćenje i uređenje užičkog Starog grada u maju 2014.godine, zatim u avgustu ove godine, primarnu selekciju otpada u opštini Čajetina i na Zlatiboru, ali i učešće stranih volontera u selu Zlakusa na uklanjanju divljih deponija.

Na poziv da se krene u akciju čišćenja Starog grada odazvao se veliki broj naših sugrađana. Akcija je počela najpre angažovanjem javnih komunalnih preduzeća a okupilo se i oko 50 volontera, među kojima su bili i predstavnici grada sve sa ciljem da bi stručna lica mogla da pristupe lokalitetu i da se krene u izradu projekta konzervacije, a da bi moglo to da se uradi bilo je potrebno da se očisti i ukloni rastinje.

stari-grad-2Gradonačelnik Tihomir Petković tada je izjavio da su “Užičani prihvatili ideju da se Stari grad ponovo vrati u funkciju”.

Mladi volonteri pozvali su svoje sugrađane da svi koji mogu da pomognu i podrže ovu akciju.Činjenica je da zbog velikog interesovanja javnosti za ovaj projekat napravljen je volonterski program koji je podrazumevao sinhronizovanu akciju Grada Užica, javnih preduzeća i građana volontera za čišćenje Starog grada.

Za razliku od Užica volonterski servis “Zlatiborski krug” u opštini Čajetina osnovan je 2011. godine za potrebe projekta u okviru podrške penzionerima a zatim i ženama, starim, deci i mladim sa invaliditetom. Ali vremenom aktivnosti i potrebe su se proširivale uz uključivanje većeg broja volonera.

sastanak-volontera-cajetine– Što se tiče volontera u oblasti životne sredine oni su angažovani ukoliko postoje potrebe u nekoj instituciji ili organizaciji. Volonteri se obučavaju za akcije i rade sa različitim ciljnim grupama. Jedan od takvih primera je obuka za primarnu selekciju otpada i rad na terenu, pa se onda i angažuju za tu oblast, rekla je mr Zorica Milosavljević, predsednica Udruženja građana “Zlatiborski krug” i koordinatorka Eko škole “Dimitrije Tucović” iz Čajetine.

Akcije uređenje Čajetine i Zlatibora uključuju volontere za koje nisu potrebne specijalne obuke.Ukoliko Komunalno javno preduzeće, Turistička organizacija ili nevladine organizacije iskažu potrebe onda stupaju u kontakt sa koordinatororkom Jagodom Jeremić.

Ona za razne aktivnosti odabere grupu od oko 20 volontera koji su obučeni a prema potrebama može ih biti manje ili više angažovanih.

Volonteri Zlatibor– Problem je jer su volonteri mladi ljudi koji kada završe srednju školu odlaze na fakultete, tako da se skoro svake godine ponovo rade obuke za one koji se tek uključuju, a studenti nam dolaze preko leta i ostaju “snaga” “Zlatiborskog kruga”- objasnila je naša sagovornica.

Oni koji se vrate posle školovanja u Čajetinu nastavljaju da se bave volonterskim servisom a primer je i sadašnja koordinatorka Jagoda Jeremić.

Zlakusa volonteriU selu Zlakusa već godinama tokom leta u volonterske akcije se uključuju i stranci koji rade na uklaljanju divljih deponija. Često se postavljalo pitanje pa zar je potrebno da stranci čiste naš otpad a da meštani nastavljaju da ugrožavaju sredinu u kojoj žive.

Ovo su samo neki od primera gde volonteri daju svoj doprinos, a nekada su radne akcija okupljale mnogo više mladih čak i na velikim infrastrukturnim projektima.

Projekat “Zdravom životnom sredinom u EU” sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja

Ostavite odgovor