Pocetna Некатегоризовано Kako prepoznati prirodni med

Kako prepoznati prirodni med

1629
0
Podelite

Verovatno da ne postoji osoba kojoj nisu poznata hranljiva i lekovita svojstva meda. Nažalost, tržište meda je preplavljeno lažnim proizvodima koja se prave od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. Zato se uvek pitamo da li se radi o pravom prirodnom medu. Evo nekoliko jednostavnih metoda pomoću kojih ćete saznati da li ste kupili kvalitetan prirodni med ili falsifikat.

Vrhunski pčelari otkrivaju veoma jednostavne metode za prepoznavanje nekvalitetnog, veštačkog meda ili mednih proizvoda. Vrhunski pčelari imaju veoma jednostavne metode za otkrivanje ovih prevara. Prvo što možete probati je da protrljate malo meda između kažiprsta i palca. Ako se prsti lepe, znači da proizvod sadrži šećer ili neke druge veštačke zaslađivače. Prirodni med nije lepljiv.
Stavite nekoliko kapi meda na papirnatu maramicu ili na običan papir. Pravom medu će biti potrebno dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadrži vodu, a veštački med će znatno brže prodirati.
Napunite čašu vodom i dodajte u nju kašičicu meda. Prirodni med će pasti na dno i ostati kompaktan, dok će veštački odmah početi da se otapa.
Namažite med na komad hleba. Prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta, dok će ga veštački navlažiti zbog vode koju sadrži.
Pre nego što progutate pravi med osetićete bockanje u ustima, koje će izostati ukoliko je u pitanju veštački med. Pravi med će se vremenom kristalizovati, dok će veštački ostati gladak. Vrh šibice umočite u med i zapalite. Za razliku od veštačkog, koji sadrži vodu, prirodni med neće ometati proces sagorevanja.

Ostavite odgovor