Pocetna Društvo Fotografija Stopića pećine najlepša na svetu

Fotografija Stopića pećine najlepša na svetu

1962
0
Podelite

Fotografija Čedomira Žarkovića, koja prikazuje bigrene kade Stopića pećine na Zlatiboru, proglašena je najlepšom svetskom slobodnom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra za 2016. godinu na međunarodnom foto-konkursu Vikimedije “Viki voli Zemlju”, saopštila je Vikimedija Srbije. Svečano uručenje plakete pobedniku biće u sredu, 30. novembra u prostorijama Turističke organizacije Srbije, uz prisustvo predstavnika Vikimedije Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije.

Pobednik će biti nagrađen putem u Montreal, na Vikimedijinu najveću konferenciju Vikimanija, koja će biti održana od 9. do 13. avgusta 2017. godine. Pored prvog mesta, fotografija koja je pobedila na takmičenju u Srbiji – Kanjon Rače, autora Vladimira Mijailovića osvojila je 15. mesto na listi najlepših svetskih fotografija pod slobodnom licencom na međunarodnom foto-konkursu Vikimedije “Viki voli Zemlju”.

Devet članova internacionalnog žirija biralo je najlepše od 270 fotografija koje su pobedile u 26 zemalja i UNESKO-vom projektu UNESCO Biosphere reserves. Fotografija Čedomira Žarkovića izabrana je za najlepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra sa objašnjenjem da, pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrednost.

Stopića pećina se nalazi na desnoj strani klisure Prištavice, u blizini sela Rožanstvo, a duga je 2.000 metara sa visinom svoda od čitavih 50 metara. Pećinski ukrasi u njoj su jedinstvene lepote, a posebna zanimljivost su bigrene “kade”, udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, a koja se preliva u vidu jedinstvenih kaskada. Na samom ulazu u pećinu je vodopad rečice Ponor koja se survava u Stopića pecinu i nestaje u njenim dubinama.

Ostavite odgovor