Pocetna Ekonomija Štrajk radnika FAP-a

Štrajk radnika FAP-a

1115
0
Podelite

Radnici Fabrike automobila Priboj protestovali su juče zahtevajući da Vojska Srbije preuzme ovu fabriku, rekao je pred stotinak okupljenih radnika ovog preduzeća na gradskom trgu u Priboju Miroslav Mršević iz Udruženja za zaštitu radnika FAP “Radnik nije rob” i predstavnik sindikata “Sloga” u FAP-u. Potom je održan i protest radnika FAP-a pred samom fabrikom sa glavni zahtevom da Vojska Srbije, onako kako je to ranije dogovoreno i najavljivano, preuzme vlasništvo nad FAP-om. Na taj način bi bio obezbeđen posao za 200 ljudi i bio bi garantovan normalan nastavak rada fabrike.

Uslov da Vojska Srbije preuzme upravljanje i vlasništvo nad FAP-om je bio da se usvoji UPPR. Do toga je sudskom odlukom i došlo, međutim, i pored toga Vojska Srbije, koja je jedini garant opstanka fabrike, još nije preuzela fabriku. Mi tražimo hitno sprovođenje tog procesa – rekao je okupljenim radnicima Miroslav Mršević. Radnici FAP-a su zahtevali i isplatu otpremnina od po 100 evra po godini staža i isplatu svih zaostalih zarada i da im se zaostala potraživanja isplate do kraja 2017. godine. Oba ova skupa protekla su mirno i okončani su u prvim poslepodnevnim satima.

ZORANA MIHAJLOVICVlada Srbije pokušava da pomogne svim strateškim preduzećima, među kojima je i pribojski FAP, da stanu na noge, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je napomenula da se sudbinom tog preduzeća bave Ministarstvo privrede i Ministarstvo odbrane.

“Mi kao vlada činimo mnogo da pomognemo za sva ta preduzeća koja su prošla golgotu u prethodnih desetak i više godina, i kao što smo se borili za Železaru Smederevo, tako se borimo i da pomognemo drugim preduzećima”, rekla je Mihalović.

Mihajlović je naglasila da su mnoga velika preduzeća bila uništena u lošim privatizacijama koje je sprovodila prethodna vlast, iako je od njihove sudbine zavisio veliki broj ljudi.

Ostavite odgovor