Pocetna Društvo Neophodna obnova oronulih fasada

Neophodna obnova oronulih fasada

1118
0
Podelite

“Ovogodišnji plan i program rada smo ispunili 99 odsto sa ispunjenom prihodovnom stranom od 116 miliona dinara u ovom trenutku u odnosu na planiranih 118 miliona dinara tako da nismo radili rebalans budžeta preduzeća”, navodi za „Vesti“ Dejan Nijemčević, direktor JP “Stan” Užice.

Kako ocenjujete godinu na izmaku u pogledu ostvarenih poslovnih rezultata ?

nijemcevic-dejan-Uspešno ćemo završiti i ovu poslovnu godinu. Kapaciteti su nam bili ispunjeni, čak smo uključivali i podizvođače kako bismo ugovoreno završili na vreme i u roku. Ovogodišnji plan i program rada smo ispunili sa 99 odsto. Prihodovna strana nam je bila 118 miliona dinara i do sada smo ispunili 116 miliona, dok smo na troškovima napravili značajne uštede. Očekivali smo ovakvu realizaciju i to je treća godina kako JP “Stan” posluje pozitivno, adekvatno planira tako da ove godine nismo radili rebalans budžeta preduzeća.

Koji su poslovni potezi i angažman doprineli finansijskoj stabilnosti preduzeća i ove godine?

– Napravili smo godišnji ugovor sa Direkcijom za izgradnju od 6,5 miliona dinara. Kasnije smo ostvarili i aneks tako da ovaj ugovor iznosi 8,7 miliona dinara. U pitanju je postavljanje i varenje metalnih ograda pored puta, na ivičnjacima, mostovima,izrada stepenišnih gelendera. Jedan od većih poslova bio je izrada platforme na Starom železničkom mostu na Đetinji koji je u funkciji pešačke staze. Značajan deo posla odnosio se na izradu i popravku krovova zgrada, oluka i većih investionih zahvata na zgradama. Takođe i poslova na krovovima vrtića, a uradili smo i adaptaciju škole u Volujcu. Jedan deo radova nismo uspeli da završimo i u iduću godinu ćemo preneti pet miliona potpisanih ugovora. U martu mesecu kada nam dozvole vremenske prilike krećemo u punu građevinsku sezonu. U pitanju je popravka trajalih oluka i krovova užičkih višespratnica. JP “Stan” se finansijski oporavio pre tri godine izašao iz zone gubitaka. Tada smo u poslovanje uključili mogućnost kreditiranja skupština stanara zgrada, tako da od tada značajan deo radova kreditiramo na rok i do dve godine. Nadam se da ćemo i u narednom periodu zahvaljujući ovoj mogućnosti za skupštine stanara imati dosta posla. Nabrojano i rad na objedinjenoj naplati doneo nam je uspeh u poslovanju i ove 2016. godine.

Uvažavajući ekonomski trenutak u kome živimo kakvo je interesovanje stanara za neophodne radove u održavanju zgrada?

Naše zgrade su u većini slučajeva dotrajale i pokušavamo svim sredstvima da skupštine stanara animiramo i ubedimo u neophodna ulaganja u obnovu zgrada uvažavajući ekonomske teškoće. Ukoliko zgrade nemaju na karticama dovoljno sredstava uvek smo im na raspolaganju za kreditiranje. Postoje skupštine stanara koje su izuzetno aktivne i ulaže se što se da i videti golim okom da su lepe i održavane, krovovi ne prokišnjavaju. Nažalost, ima zgrada koje nemaju predsednika skupštine stanara i nisu aktivne. Novi zakon o stanovanju predviđa da će svaka zgrada morati da ima upravnika, odnosno osobu koja je zadužena za ove poslove i koja će biti plaćena od strane skupštine stanara. To će nam definitivno olakšati komunikaciju sa stanarima i verujem da će ovo rešenje doprineti boljem održavanju zgrada. Polovina zgrada u Užicu, ili nema skupštinu stanara, ili osobu na čelu, ili odgovornu osobu ne možemo da nađemo u određenom momentu… Ipak, mi smo dužni i izlazimo na teren na poziv svakog građanina i to činimo po prijavi problema.

U gradu je prisutan problem oronulih fasada koje predstavljaju opasnost po bezbednost prolaznika. Da li su iduće godine u planu obimniji radovi na rekonstrukciji?

dscn0801Nadam se da ćemo u godini koja predstoji “ući” u rekonstrukciju dotrajalih fasada u našem gradu. “Stan” ne može sam renovirati fasade, jer je poznato da su zgrade posebna pravna lica, a vlasnici stanova i vlasnici zgrada. Nadam se da ćemo uz podršku Grada Užica zajedno ući u ovaj posao i konačno početi obnovu fasada u Užicu uz prethodno obavljen dogovor o tome koliko sredstava za ovu namenu može da se izdvoji. Pretpostavljam da će jedan deo biti podrška Grada, a drugi deo sredstava omogućen na veći broj rata uz kreditiranje od strane JP “Stan”. Mnogi koji su se opirali posle rekonstrukcije fasade na Belom dvoru promenili su mišljenje. Obnova fasada je i pitanje bezbednosti prolaznika. Nadam se da će ovo izdvajanje biti povoljno za građane. Nevezano za ovu mogućnost “Stan” je uradio premer i predračun za 15 zgrada, ustanovio koji je to obim posla i potreban iznos . Uz našu podršku i nadam se pomoć Grada to bi bilo ostvarivo. Ističem da su u pitanju zgrade rađene šezdesetih i sedamdesetih godina na najfrekventnijim užičkim ulicama. Ali , ponavljam sve zavisi od skupština stanara, jer JP “Stan” ništa ne može raditi na svoju ruku.

Koliko košta novogodišnje ukrašavanje Užica javnom rasvetom i kada će ona početi da svetli ?

– Aneksom ugovora sa Direkcijom dodeljen nam je ovaj posao u ukupnoj vrednosti 780.000 dinara. Ideja gradske uprave je bila da se ostvare uštede i obave ga javna preduzeća, “Stan” sa svojim električarima, “Bioktoš” i “Elmond” koji je izabran na tenderu sa najpovoljnijom ponudom od 470.000 dinara. Direkcija za izgradnju raspolagala je sa elektro-opremom vrednosti 10 miliona dinara i jedan deo ove opreme u vrednosti milion dinara je nabavljen. Rasveta će biti uključena u petak 16. decembra uveče.

Kakva je naplata od zakupa lokala koji su u vlasništvu “Stana”?

Posle niza godina lokal “Stana” u Uskokovića prolazu sudskom odlukom pripao je JP “Stan” tako da u narednu godinu ulazimo sa još jednim prihodom od zakupa. Ostali lokali su nam takođe izdati, a naplata zakupa u visokom procentu. “Stan” dobro raspolaže imovinom grada.

Koliko Užičani duguju za komunalne usluge preko Sistema objedinjene naplate, koji je procenat naplate, postoji li mogućnost reprograma?

dscn0804Preko SON-a radimo naplatu usluga ostalih javnih preduzeća i naplata ove usluge je 93-95 odsto na godišnjem nivou. Imamo 24.000 korisnika u Užicu od kojih 5 odsto, odnosno 1200 korisnika godišnje u proseku utužujemo. Sudski troškovi su veliki, građani imaju velike probleme da dug isplate. Pre dve godine smo uveli mogućnost reprograma i ove godine mnogo građana je koristilo ovu mogućnost tako da imamo preko hiljadu potpisanih reprograma duga koji se mora ispoštovati. U oktobru smo utužili 1400 neredovnih platiša koji su predati komori izvršitelja.

Koliko iznose dugovanja preko SON-a za sve komunalne usluge, a koliko za usluge “Stana”?

Dugovanja građana za usluge užičkim javno-komunalnim preduzećima su 317 miliona dinara, a JP “Stan” 29 miliona dinara. Dugovanja preko SON-a se protekle tri-četiri godine nisu značajnije povećala i uočljiva je stagnacija uključenjem izvršitelja na terenu.

Da li vam nedostaju proizvodna zanimanja i koliko iznosi radnička plata u “Stanu”?

Broj zaposlenih se nije povećao protekle tri godine, čak je opao za 20 odsto. Potrebni su nam proizvodni radnici koje angažujemo na određeno ili na privremeno-povremenim poslovima dok je na snazi uredba o zabrani zapošljavanja. Plata vodoinstalatera je 34.000 dinara.

Ostavite odgovor