Pocetna Bajina Bašta Tara omiljeno stanište mrkog medveda

Tara omiljeno stanište mrkog medveda

4895
0
Podelite

20Zaštitni znak Nacionalnog parka Tara je svakako Pančićeva omorika, ali ona nije jedina. Ono što čini jedinstvenu raznolikost ekosistema je jedino stanište mrkog medveda u Srbiji. Procenjuje se da na Tari živi oko 60 jedinki.

Nekada je mrki medved bio rasprostranjen po čitavoj Evroaziji i Severnoj Americi. U Evropi, nikada nije živeo jedino na Islandu i na Sredozemnim ostrvima – Sardiniji, Korzici i Kipru. Danas je u zapadnoj Evropi praktično istrebljen, a preostale populacije su male, međusobno odvojene i u nestajanju. Stabilne populacije mrkog medveda održane su u centralnoj i istočnoj Evropi i u Skandinaviji. Ograničena veličina raspoloživog staništa i velik prostor potreban za život svakog medveda, onemogućavaju značajniji rast populacija, zbog čega se ovaj medved svrstava u retke i zaštićene vrste.

mali-medved-miodrag-petrovic
Foto: Miodrag Petrović

„Zahvaljujući saradnji sa biološkim fakultetom, poslednjih godina bavimo se ovom vrstom životinje. Od 2002. godine zabrenjen je trajno lov mrkog medveda, a našao se i na listi strogo zaštićenih vrsta u Srbiji. Postoji više metoda praćenja medveda koje se podržane od svetske organizacije za prirodu „Panda“. Medvedi se prate preko kamera, pomoću ogrlica – sateltsko praćenje i treći način će biti DNK analiza, što predstavlja najsavremenije metode praćenja ove vrste u svetu“, kaže Marija Josipović, rukovodilac Službe za programe i projekte zaštite.

Sve više posetilaca viđa medvede, a uz pomoć kamera su se ove godine videle dve ženke, jedna sa dva, a druga sa tri medvedića, što je potvrda povećanja broja ove vrste.

mecici„Od kada se prate mrki medvedi kod nas, u poslednjih deset godina ukupno je markirano 18, imamo 14 sa ogrlicama, a sada trenutno šest, jer su pojedini izgubili oglice. Pratimo ih gde se nalaze, ponašanje, ne možemo da kažemo tačno da li je mužjak ili ženka, ali svakako da imamo dosta podataka o njima. Ukoliko je neka životinja povređena ukazujemo joj pomoć“, kaže Josipović.

Medvedi koje žive na Tari su deo Dinarske populacije, oni su svi u međusobnoj komunaciju i nisu izolovani. To je zdrvo za tu populaciju, oni migriraju, deo na jug Srbije, deo ka Bosni.

lane„Mi imamo svoju službu lova i ne postoji klasični, komercijalni lov. U pitanju je tzv. sanitarni lov, kako bi se odstrelile jedinke koje ne može prirodna selekcija da reguliše, bolesne životinje i prekobrojne, tako uspostavljamo prirodnu ravnotežu. U nacionalnom parku se poštuje stepen zaštite, a kada je u pitanju lov mrkog medveda on je u Srbiji zabranjen, dok to nije slučaj u Bosni i Hercegovini. Tako smo imali prilike da vidimo u medijima slučajeve da stradaju medvedi sa Tare na podrčju ove države“, kaže Dragić Karaklić, direktor Nacionalnog parka Tara.

Pančićev skakavac
Pančićev skakavac

Reka Drina, jezera Perućac i Zaovine, a od nedavno reka Vrelo kao turistička atrakcija pripadaju Nacionalnom parku Tara.

„Mi imamo mini laboratoriju u kojoj pratimo kvalitet vode u osnovim parametrima, u ozbiljnim slučajevima morali bi da angažujemo neku ozbiljniju službu. Najveći problem uvek je bilo Perućačko jezero, kvalitet vode je zadovoljavajući, a zagađivač je površinski otpad. U poslednje vreme stanje je zadovoljavajuće, jer je problem delimično rešen u korenu u Višegradu, gde se rešetkama zaustavlja otpad, najviše zahvaljujući angažovanju Emira Kusturice“ kaže Boriša Čolić, rukovodilac Službe za informisanje, prezentacije i popularizacije.

laboratorijaGeneralno kod naših ljudi svest je na niskom nivou, menja se značajno, ali kulturu odnosa prema prirodi imaju prvenstveno stranci.

„Mi pravimo edukativne staze i uopšte informativne table, pokušavamo da skrenemo ljudima pažnju šta ne treba raditi i šta je to vredno. Imamo dva centra za posetioce i informativni punkt gde pokušavamo da prenesemo poruke kako se ponašati u prirodi da bude prijatno za turiste, a da ne prave štete po prirodi“ kaže Ranko Milanović, rukovodilac Službe turizma i edukacije.

kamp-foto-r-milanovic
Foto: Ranko Milanović

Služba čuvara, odnosno rendžera ima nadležnost da naplati kaznu za narušavanje i štetu prirode u Nacionalnom parku Tara, ali te kazne su minimalne, tako da nemaju efektivan karakter. Nemojte da dozvolite da budete neko ko će ugrožavati prirodu, jer nacionalni park zaslužuje svu našu pažnju!

Projekat „Zdravom životnom sredinom u Evropsku uniju“ podržan je od Ministarstva kulture i medija.

Ostavite odgovor