Pocetna Ekonomija Isplate bile na vreme

Isplate bile na vreme

707
0
Podelite

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je to Ministarstvo ove godine sve isplate vršilo redovno, smanjilo broj nezaposlenih i da su, zahvaljujući boljoj naplati doprinosa, povećani prihodi Penzionog i invalidskog fonda za skoro 15 milijardi.

Vulin je naveo rešavanje duga vojnim penzionerima, isplatu jednokratne pomoći penzionerima i povezivanje radnog staža.

aleksandar-vulinOn kaže da je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu 2016. godine bila 13,8 odsto, 1,4 procentna poena manja nego u drugom kvartalu. Po podacima NSZ, na evidenciji u novembru je 691.951 nezaposlenih, a u odnosu na novembar 2015. njihov broj je smanjen za 25.373 ili za 3,5 odsto.

Ministar je naveo da je u 2016. godini za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja namenjeno 2.8 milijardi dinara, a iz budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom 550 miliona dinara.

Ove godini je donet novi Pravilnik o društvenom standardu korisnika PIO fonda koji uvodi i besplatnu rehabilitaciju u banjama što je koristilo 11.000 penzionera.

Vulin je rekao da je 92 odsto svih zahteva za penziju rešavano u zakonskom roku od dva meseca, i da je poslovanje fonda PIO unapredjeno uvodjenjem elektronskih usluga.

Ministar je naveo da je 98 odsto budžeta Ministarstva namenjeno je za davanja korisnicima prava i usluga, i dodao da 2017. godine nijedno pravo korisnika neće biti ukinuto, već će biti proširena.

Ostavite odgovor