Pocetna Ekonomija U ovoj godini rade i za budućnost

U ovoj godini rade i za budućnost

919
0
Podelite

 

U prošloj godini se u “Impol Sevalu” radilo punim kapacitetom, a postignuti finansijski rezultat je najbolji u istoriji fabrike. Ove godine počinje realizacija prve faze modernizacije tople valjaonice i livničkih kapaciteta u vrednosti od 36 miliona evra, od ukupno 59 koliko je predviđeno Strategijom razvoja “Impol Sevala” 2017-2025. čiji je cilj duplo povećanje kapaciteta u hladno valjanom programu, sa sadašnjih 51.000 na 100.000 tona, kaže za “Vesti” Ninko tešić, direktor “Impol Sevala”.

Kakvi su proizvodni rezultati u prošloj godini u „Impol Sevalu“ ?

-Zadovoljni smo proizvodnim rezultatima koji su ostvareni u prošloj godini. Ukupna proizvodnja bila je 60.168 tona kako smo i planirali, od toga je 49.038 u hladno valjanom programu koji je namenjen tržištu, a ostalih 11. 130 tona su toplo valjane trake i blokovi koje u najvećem delu prodajemo „Impolu“, a jedan mali deo plasiramo na domaće tržište. Sve je ovo neznatno manje u odnosu na proizvodnju  u 2015. koja je bila rekordna i kada je u hladno valjanom programu ostvarena proizvodnja od 51.000 tona. Sigurno bismo i prošle godine ostvarili ovaj obim proizvodnje da u četvrtom kvartalu nije došlo do pada tražnje na tržištu. I u prošloj godini, kao i u 2015.,  kapaciteti fabrike bili su potpuno uposleni, kao što će biti i sada, u januaru.

Ninko TešićU proizvodnji je za malo izmakao rekord, ali su zato finansijski rezultati najbolji od osnivanja fabrike?

-Ovo je najbolji finansijski rezultat ostvaren u istoriji fabrike, znatno je iznad plana i ostvarenja u prošloj godini. To je dobro, jer dobit i novčani tok koji smo ostvarili prošle i u 2015. godini biće iskorišćeni za investiranje. Zapravo, sve to omogućava da 36 miliona evra koje planiramo da investiramo u modernizaciju proizvodnje u ovoj i narednoj godini isfinansiramo u najvećem delu iz sopstvenih sredstava.

Možemo li ovu godinu nazvati ključnom u realizaciji prve faze Strategije razvoja „Impol Sevala“ 2017-2025. godina koja je značajno odrađena i prošle godine u smislu avansnih plaćanja isporučiocima opreme? Plan je da prva faza bude završena naredne godine?

-U prvoj fazi je planirano ulaganje od oko 36 miliona evra od ukupno 59 koliko je Strategijom  planirano. Tako je prva faza i po ulagnjima suštinska, a ona će biti realizovana ove i do polovine naredne godine. Istina je da smo prošle godine pregovarali sa dobavljačima opreme, potpisivali ugovore i razjašnjavali detalje. Predstavnici najvećih i najboljih svetskih kompanija u  proizvodnji opreme za ovu vrstu industrije  boravilo je prošle godine u fabrici. Odradili smo jedan veoma dobar deo posla koji je zahtevao dosta energije, rada i truda. To se sada ne vidi, ali je ovaj posao veoma bitan za period montaže opreme koju ćemo sprovoditi ove godine i zahvaljujući kojem ćemo je i završiti onako kako smo planirali.  Prema tome, pred nama je period realizacije prve faze u kojoj je planirano da potpuno završimo modernizaciju toplog valjačkog stana V2. To će nam omogućiti da valjamo trake od 12 tona koje će biti tanje od ovih koje sada radimo. Na taj način povećaćemo  kapacitete hladno valjačkih stanova, a da u njih ništa ozbiljno ne ulažemo. Dobićemo mogućnost merenja profila toplo valjane trake što će značajno uticati na povećanje kvaliteta hladno valjanog programa.

Na koji način ćete sve to realizovati, da li ovi posovi zahtevaju i zaustavljanje proizvodnje?

-Topla valjaonica prvi put će biti zaustavljena od 8. marta do 8. aprila, a drugi put od 15. septembra do 15. oktobra. To je planirani zastoj.

Hoće li to uticati na proizvodne rezultate na godišnjem nivou?

-Nismo planirali da se ovaj zastoj odrazi na obim proizvodnje. Optimisti smo i mislimo da ćemo plan za ovu godinu od 51.000 tona u hladno valjanom progrmu ostvariti, jer mi unapred pripremamo toplo valjane trake, tako da će ostali deo proizvodnje u fabrici, tokom zastoja, moći da funkcioniše. Istina je da se desi, da kada zaustavimo tolo valjački stan i kod manjih intervencija, da on ne počne ponovo da radi kada smo planirali, obično, zbog nepredviđenih sitnica. Međutim, ja sam optimista, jer smo u ovu modernizaciju uključili najbolje firme u svetu koje se bave tom problematikom, ali i naši inženjeri veoma dobro poznaju materiju, izuzetno rade svoj posao, tačno znaju šta hoćemo i želimo, tako da ne očekujem velike probleme. Očekujem da će modernizovan valjački stan u narednoj godini funkcionisati bez problema i da bi se on iskoristio u potpunosti, na nama je da u međuvremenu prilagodimo ostali deo opreme svim njegovim novim perfomansama, a osim toga, moramo na drugačiji način rešiti i unutrašnji transport u livnici što podrazumeva proširenje hale jedan. Sve u svemu, prilagođavanje opreme i prostora novoj situaciji koju će doneti modernizacija toplo valjačkog stana, ali i planirana modernizacija sve ostale opreme, trebalo bi da bude završena u narednoj godini, tako da bismo 2019. godine mogli da proizvodimo 64.000 tona hladno valjanog programa. Time bi bila završena prva faza modernizacije predviđene Strategijom, a onda smo projektovali nastavak modernizacije kroz drugu fazu. Istovremeno, uz modernizaciju, moramo razvijati i tržište, širiti ga, jer smo sa završetkom druge faze modernizacije 2025. godine, planirali da proizvodimo oko 100.000 tona hladno valjanog programa i praktično da dupliramo sadašnje kapacitete.

Ceo intervju u “Vestima” od 13. januara.

Ostavite odgovor