Pocetna Kultura Večeras počinje “Kustendorf”

Večeras počinje “Kustendorf”

679
0
Podelite

Večeras počinje Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”. Festival će otvoriti Lav Dijaz, filmski reditelj ovenčan Zlatnim lavom na prošlogodišnjem Venecijanskom festivalu za film “Žena koja je otišla”. Poznatom filipinskom reditelju biće uručena i Nagrada za buduće filmove.

Od 500 pristiglih filmova iz Rusije, Irana, Danske, Mađarske, Singapura, Bugarske, Izreala, Libana, Moldavije, Nepala, Portugalije, Republike Srpske, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina u takmičarskom programu ove godine našla su se 22 filma. Njih će ocenjivati žiri u sastavu: Glin Jan, književnica i scenaristkinja (predsednik žirija), Kristijan Valsamidis, stručnjak za ekonomiju filma i Nikola Ležaić, filmski reditelj. O nagradi „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju odlučivaće direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

U okviru programa „Savremene tendencije“ biće prikazani filmovi  „Žena koja je otišla“ Lava Dijaza, „Cveće zla“ finskog režisera Anti Jokinena, dobitnika nagrade za Najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu, „U krevetu sa Viktorijom“ rediteljke Žistin Trije koji će na Kustendorfu predstaviti glumica Viržin Efira, „De Lan“ kineskog reditelja Đie Liua, pobednika Šangajskog filmskog festivala, „Duša na struni“ koji je režirao DŽang Jang, kao i najnoviji film Emira Kusturice „Na mlečnom putu“.

Pored programa „Novi autori“ u okviru kojeg se prikazuju filmovi mladih autora, „Retrospektiva velikana“ biće posvećena scenaristi Gordanu Mihiću pa će tim povodom publika imati priliku da vidi filmove „Kad budem mrtav i beo“, „Buđenje pacova“ i „Vrane“.

U muzičkom delu programa nastupiće Emir Kusturica i „No smoking orkestar“, Adam Sting i Novosadski Big Bend orkestar, bluz gitaristkinja Ana Popović, grupa „Van Gog“ i argentinsko-kolumbijski „ska pank“ sastav „Če Sudaka“.

“Kustendorf” se i ove godine održava u organizaciji produkcijske kuće „Rasta internešnel“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Ostavite odgovor