Pocetna Kultura Crteži i karikature Pjera Križanića

Crteži i karikature Pjera Križanića

3253
0
Podelite

U Gradskoj galeriji u Požegi, u utorak, 21. februara, biće otvorena izložba „Pjer Križanić – crteži i karikature“.

Ova izložba predstavlja stvaralaštvo jednog od najznačajnijih predstavnika srpske/jugoslovenske. Pjer Križanić je budno pratio i beležio dešavanja kako na domaćem, tako i na međunarodnom društveno-političkom prostoru, a većinu svojih karikatura objavio je u dnevnom listu Politika, s obzirom na to da je tu proveo radni vek. Njegove karikature danas imaju, osim umetničke i vrednost istorijskih izvora, na osnovu kojih se može sagledati društvena, politička i socijalna istorija međuratne i posleratne (do 1962.) Jugoslavije.

Izložba je podeljena u tri segmenta – Jugoslovenski paradoksi, Protiv fašizma i Da vam se predstavim, koji obuhvataju karikature nastale u međuratnom i posleratnom periodu i koji omogućavaju sagledavanje dominantnih tema u Pjerovom stvaralaštvu.

pjer krizanic karikaturaTematika predstavljenih karikatura kreće se u rasponu od složenih procesa jugoslovenskih društveno-političkih prilika, do dešavanja na međunarodnoj političkoj sceni i interesnih politika koje su vodile velike svetske sile. Kao vrsni hroničar jednog vremena, Križanić je ostvario impresivnu galeriju likova, te portretnim karikaturama  predstavlja političare, književnike, filozofe, umetnike, itd.

​Zbirka crteža i karikatura Pjera Križanića formirana je 2003. godine, kada su Katarina i Đorđe Paunović, naslednici poznatog kolekcionara Siniše Paunovića, Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ poklonili 90 eksponata čuvenog karikaturiste, a koji su do tada bili deo fonda „Male galerije Siniše Paunovića“.

Ostavite odgovor