Pocetna Društvo Kako je nestala varošica

Kako je nestala varošica

1382
0
Podelite

Mesto Ražana na magistralnom putu Kosjerić – Valjevo, od 1979 godine ne postoji na spisku naseljenih mesta Srbije. Odlukom tadašnje opštinske ili državne administracije Ražani je ukinut status naseljenog mesta, pa je varošica pripojena susednom selu Mrčićima, iako je u to vreme Ražana bila najrazvijenije i najnapredinije mesto u kosjerićkoj opštini.

RAZANA varosica pripojena selu– Sredinom prošlog veka Ražana je imala svoju opštinu, policijsku stanicu, školu i crkvu, vodovod i uličnu rasvetu, uglednu zemljoradničku zadrugu koja je pokrivala šest okolnih sela, kafane i prodavnice. U tadašnjem preduzeću ,,Duvčibare,, radilo je oko 350 radnika. U tom preduzeću, koje je pripojeno preduzeću ,,Grad,, u Kosjeriću napravljene su prve profesionalne industriijske skije. Svoj pogon imalo je i ,,Takovo,, iz Gornjeg Milanovca. Kasnije je otvorena i benziska pumpa. Kod crke je sahranjen i general Slavoljub Đukić, osnivač prvog Srpskog olimpijskog kluba i višegodišnji član MOK-a. Jednom rečju, Ražana je bila varošica. Sve je to zamenareno i neko je jednom odlukom  varošicu pripoio susednom selu Mrćićima – ogorčeno pričaju meštani, kojih je, doduše sve manje, ali ne odustaju u nastojanju da ukažu na nepravdu. Jedan od njih je i Bora Savić koji živi u Beogradu, ali ne propušta ni jedan vikend da obiđe svoj zavičaj i popriča sa komšijama.

– Demografska slika se menja kao i u drugi mestima. Iako je manje stanovnika tražimo da se ovo reši jer meštani imaju Razana Bora Savicproblema i zbog ličnih dokumenata. Ako je recimo, ne neko rođen u Ražani kad se preseli na onaj svet u listu umrlih piše – umro u Mrćićima, iako je tamo bio samo kod prijatelja, a možda nikad -kaže Savić.

Tačno 15 marta 2007 godine Ražanci su pokrenuli  inicijativu i predali zahtvev  da se sporna odluka poništi. Ali ni posle deset godina, do dana današnjeg ni od lokalne vlasti ni od državne administracije-nema odgovora.

Ostavite odgovor