Pocetna Društvo Zamena cevi bez kopanja

Zamena cevi bez kopanja

1039
0
Podelite

U Gradskoj kući u Užicu održana je prezentacija sanacije magistralnog cevovoda zbog čijeg je pucanja na pojedinim mestima visinska gradska zona ostajala bez vode prošle godine. Zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić navodi da Grad Užice sa  JKP „Vodovod“ želi da pronađe kvalitetna tehnološka rešenja za sanaciju kako bi problem bio dugoročno rešen.

Cev 14– Fajfer grupa nudi određena tehnološka rešenja koja mogu biti primenjena na cevovod visoke zone. Planirali smo sredstva za početak investicije i ove godine krećemo u rešavanje problema – rekao je Nešić i dodao da je „Vodovod“ za ovu namenu planirao 30 miliona dinara ove godine. Direktor  preduzeća Duško Ljujić  kaže da je nemački „Fajfer“ jedna od kompanija koja je kontaktirana za rešenje problema i da je kompletna dužina cevovoda 4,7 kilometara. Radovi će najverovatnije teći fazno korišćenjem metode provlačenja cevi.

– Predstavnici ove firme su pre mesec i po dana obišli trasu cevovoda, sagledali sve probleme sa kojima se suočavamo i pronašli tehnološko rešenje koje je izvodljivo. Nadamo se da će biti i isplativo kako bismo cevovod sanirali i bili mirni barem za narednih deset godina – kaže direktor Ljujić. On napominje da je interesovanje iskazala i firma „Indeko“ iz Rijeke koja je ponudila ojačane polietilenske cevi. Dodaje da će opredeljujući faktor za izbor izvođača radova biti kvalitet rešenja sanacije cevovoda, cena koja proizilazi iz rešenja i vreme izvođenja. Procedura predviđa razrađivanje projektnog rešenja i dobijanje potrebnih dozvola za gradnju.

Cev 12Živadin Lukić iz firme „Ludvig Fajfer“ koja ima preko 30 predstavništava širom Evrope i sveta i koja ima preko 800 zaposlenih kaže da se „Fajfer“ bavi komunalnom hidrotehnikom i da su njene uže specijalnosti beziskopne tehnologije sanacije cevovoda. U Srbiji su radili delove cevovoda u Nišu i Obrenovcu.

– Prostor u Užicu na terenu je jako mali za manipulaciju i stavljanje građevinskih mašina u pogon. Dosta objekata je nelegalno izgrađeno na trasi cevovoda i iskop je gotovo nemoguć. Procenjujemo da je za sanaciju potrebno oko osam meseci – rekao je Lukić pre početka prezentacije koja je održana u maloj sali Gradske kuće.

Ostavite odgovor