Pocetna Društvo Primarna selekcija otpada i rekonstrukcija pijace

Primarna selekcija otpada i rekonstrukcija pijace

955
0
Podelite

Najveći poslovi koje “Bioktoš” očekuju u ovoj godini su uvođenje primarne selekcije otpada i rekonstrukcija zelene pijace čija je vrednost 30 miliona dinara u prvoj fazi – navodi za “Vesti”direktor „Boktoša“  Goran Stanić.

bioktoš stanićRekonstrukcija zelene pijace najavljena je prošle godine. Projekat koji je završen odnosi se na kompletnu rekonstrukciju. Ove godine u planu je prva faza gradnje, građevinski i građevinsko-zanatski radovi i gradnja zgrade koja će se nalaziti do Ulice Nikole Pašića površine 600 kvadratnih metara. Ostvaren je javni uvid u projekat zaključno sa 14. martom ove godine i koliko sam upoznat nije bilo nikakvih primedbi. Posle zasedanja komisije za javne planove “Bioktoš” raspisuje tender za izvođača radova. Očekujemo da će gradnja prve faze zelene pijace krenuti za pedeset-šezdeset dana posle toga, odnosno u junu. Vrednost prve faze radova je 30 miliona dinara koje će “Bioktoš” izdvojiti iz svojih sredstava i mi se nadamo da će to biti dovoljno za realizaciju. Planiran je parking za vozila koja dopremaju robu na pijac i neće biti kopanja za podzemnu garažu.

Da li je predviđeno preseljenje buvljaka na zelenu pijacu s obzirom na mnogo puta izražene zahteve prodavaca?

Na rekonstruisanoj zelenoj pijaci i Robna pijaca “Međaj” naći će svoje mesto i to kada bude završena druga faza. Ispod mlečne hale biće izgrađena i završena još jedna hala površine oko 600 kvadratnih metara. U prizemlju ove zgrade nalaziće se lokali za izdavanje, a na spratu će biti robna pijaca. Sve zavisi od novca, ali u principu završetak druge faze očekujemo 2018. godine.

zelena pijaca2

U Užicu nije zaživela primarna selekcija otpada i odvajanje smeća od sirovina, hartije, metala, stakla u kontejnere koji su za to postavljeni. Najavljujete početak, a šta su preduslovi?

Održali smo nekoliko sastanaka sa Osnivačem i dosta toga zavisi od Ministarstva za zaštitu životne sredine. Nadamo se da će polovinom ove godine u Užicu krenuti primarna selekcija otpada. U toku su dogovori i potrebno je izvršiti nabavku pet vozila i zaposliti petnaest novih radnika. U pregovorima smo sa Osnivačem kako ćemo sve to uraditi i čeka se odluka, odnosno odgovor nadležnog Ministarstva o tome kako će teći nabavka ovih vozila u pogledu novčanih sredstava. Očekujemo da bi odvoženje selekcionisanog otpada na deponiju „Duboko“ moglo početi u septembru ili oktobru ove godine. Predviđena je i nabavka novih mrežastih kontejnera za odlaganje selekcionisanog otpada.

Ostavite odgovor