Pocetna Društvo Od jeseni novi obrazovni profil

Od jeseni novi obrazovni profil

1741
1
Podelite

U narednoj školskoj 2017/2018. godini u Tehničkoj školi u Užicu biće upisano jedno odeljenje od 30 učenika na smer – operater za preradu metala koji će se školovati za proizvodna zanimanja metalurške struke, livac, izvlačilac i valjaoničar, za koje su potrebe iskazale Valjaonica bakra Sevojno i Impol Seval. Na ovaj način će ove dve kompanije obezbediti nove radnike koji  poseduju kompetencije koje ne nude postojeći obrazovni profili u sadašnjem obrazovnom sistemu.

Učenici će prve godine svog školovanja biti na praksi u proizvodnji u ova dva preduzeća jedan dan, u drugoj godini dva, a u trećoj, tri dana. Po završetku trogodišnjeg školovanja moći će odmah da se uključe u proces rada. U narednom periodu će Valjaonica bakra Sevojno, Impol Seval, Tehnička škola i lokalna samouprava, zajednički promovisati ovaj novi obrazovni profil.

Dualno metalac 1Gabrijela Grujić, savetnik ministra prosvete za dualno obrazovanje, između ostalog je izjavila, da je novi obrazovni profil – operater za preradu metala- izrađen po metodologiji profila – operater za izradu nameštaja, koji je već aktuelan u Užicu kroz uspešnu saradnju Tehničke škole i sedam drvoprerađivačkih kompanija iz užičkog kraja.

– Strategija Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja jeste da radimo na kvalitetu novih profila, da omogućimo deci da kroz formalno školovanje budu funkcionalno obrazovani, da steknu visok nivo znanja i da posle završenog školovanja mogu odmah da se i zaposle,- rekla je Gabrijela Grujić i pohvalila rad tima koji je za manje od dva meseca završio veoma ozbiljan posao, odnosno, kreirao je novi profil, operater za preradu metala.

Dragan Tucaković, direktor Tehničke škole u Užicu, kaže da će se kroz novi profil školovati kadrovi koji će u budućem vremenu biti nosioci proizvodnje u ove dve velike i za užičku privredu značajne kompanije, Valjaonici bakra i Impol Sevalu.

Dualno metalac 2– Mlade generacije koje sada stasavaju i upisuju srednju školu možda nemaju tu zrelost i saznanje koliko je važno da rade u ovako značajnim kompanijama, ali će sigurno prepoznati značaj toga, da u ovom vremenu, dobiju posao i sigurnu platu. Ove kompanije imaju kontinuitet u proizvodnji, a da bi ga održale i dalje razvijale, moraju imati i dobre kadrove,- istakao je Tucaković. On je rekao da će škola pratiti i dalje dešavanja na tržištu.

– Rade se nastavni planovi za obrazovni profil tehničara za municiju i raketne sisteme. Naša škola je dala člana radne grupe. Pratićemo situaciju i kada nas namenska industrija bude pozvala, kao što su to uradili Valjaonica bakra i Impol Seval, Tehnička škola će biti spremna da odgovori i na njihove zahteve,- rekao je Tucaković.

valjaonica-bakraNataša Pančić, direktor za korporativne poslove i ljudske resurse Valjaonice bakra Sevojno, kaže da je u slučaju stvaranja novog obrazovnog profila, radni tim jasno definisao koji su kadrovi deficit u Valjaonici bakra i Impol Sevalu.

– Na ovaj način mi dobijamo obučen kadar, spreman da radi od prvog radnog dana bez perioda njihovog uvođenja u posao. Spremni smo da đacima koji se pokažu kao potencijali ponudimo, ne samo sigurnost u zapošljavanju, već i određenu vrstu stipendiranja. Hoćemo da damo sve od sebe, da animiramo i đake i njihove roditelje da shvate da nije elita samo u medicini, već nas ima i ovde, dobri smo, dobro i sigurno radimo, lepo zarađujemo,- rekla je Nataša Pančić.

1 komentar

Ostavite odgovor