Pocetna Ekonomija Saradnja “Čigote” i Tuzlanskog kantona

Saradnja “Čigote” i Tuzlanskog kantona

901
0
Podelite

U Specijalnoj bolnici “Čigota”na Zlatiboru nedavno je boravila delagacija Tuzlanskog kantona radi konkretizovanja saradnje u oblasti medicine i programa za lečenje dečje gojaznosti. Ova saradnja otvara mogućnosti i za druge oblasti kroz prekogranične projekte i razvoj turizma.

U narednom periodu biće potpisan ugovor između Specijalne bolnice “Čigota” i Zavoda za zdravsteno osiguranje kantona Tuzla po kome će dijagnostičke i terapijske usluge iz nuklearne medicine moći da koriste pacijenti iz tog područja o trošku njihovog zdravstvenog fonda.

Cigota Dr Željko Stakić– Sa Kliničkim centrom Tuzla planirana je saradnja na polju barijatrijske hirurgije, naučno-istraživačkog rada  i kontinuirane razmene znanja i iskustva kroz organizaciju seminara i simpozijuma. Takođe, gojazna deca će biti upućivana u “ Čigotu” na lečenje – rekao je dr Željko Stakić, v.d direktora Specijalne bolnice “Čigota” na Zlatiboru.

Koliko dugo ste radili na uspostavljanju ove saradnje ?

– Sve je počelo prošle godine kada smo potpisali protokol o saradnji sa Ministarstvom turizma  Tuzlanskog kantona po kome svi njihovi gradjani  mogu da koriste smeštaj i usluge kod nas sa 10 odsto popusta.

Vrlo brzo su se videli rezultati po značajno većem broju gostiju sa tog područja, a za 8.mart  kod nas je boravila veća grupa žena iz Tuzlanskog kantona. Ovim se saradnja proširuje i na polje medicinskih usluga, programa za lečenje dečje gojaznosti i raznih vidova prekogranične saradnje.

Cigota Tuzla 1Šta je na goste ostavilo najjači utisak?

Na naše goste iz Tuzlanskog kantona najjači utisak ostavio je čitav ambijent i spoj vrhunske medicine, zdravstvenog i klasičnog turizma. Najviše su se zadržali na odeljenju Nuklearne medicine koja je deficitarna na području Kantona, a posebno su se interesovali i za program dečije gojaznosti i kako se ovaj program kod nas praktično realizuje.

Cigota Tuzla 3Koliki je značaj ove saradnje i za zdravstveni turizam na Zlatiboru?

Svakako da ima velik značaj, jer su nam poznate bliske veze čitavog užickog kraja i tuzlanske regije iz vremena pre rata. Sada je idealna prilika da se te pokidane veze potpuno obnove, jer jedni drugima imamo šta da ponudimo. Uveren sam da će se ta saradnja širiti u više privrednih oblasti.

Na sastanku su predstavljene i usluge  Aerodroma Tuzla ali i predočena potreba za bržim prometom ljudi i roba preko granice, što će biti teme razgovora na nivou dve Vlade- zaključio je dr Stakić.

Ostavite odgovor