Pocetna Ekonomija Veća industrijska proizvodnja

Veća industrijska proizvodnja

845
0
Podelite

Na području regiona Užice, prema podacima kojima raspolaže Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga u toku prošle godine, nivo industrijske proizvodnje povećan je za 5,4 posto u odnosu na 2015.. Sva tri sektora industrije ostvarila su povećanje proizvodne aktivnosti. U prerađivačkoj industriji zabeleženo je povećanje obima proizvodnje od 3,8 posto, u sektoru rudarstva povećanje od 36, a u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom obim je povećan za 7,8 posto. Analiza po namenskim grupama pokazuje da je u svim segmentima ostvaren rast.

Od ukupno 17 industrijskih grana zastupljenih na području Regiona, u 2016. godini, 11 grana ostvarilo je rast, pet pad, a u jednoj grani, proizvodnji drveta i proizvodima od drveta, osim nameštaja, zadržan je prošlogodišnji nivo obima aktivnosti.

Rast je zabeležen u proizvodnji prehrambenih proizvoda, proizvodnji pića, tekstla, proizvodnji od gume i plastike, od nemetalnih minerala, proizvodnji metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnji električne opreme, motornih vozila i prikolica, nameštaja i u snabdevanju električnom energijom i gasom. Pad aktivnosti zabeležen je u proizvodnji odevnih predmeta, kože i predmeta od kože, proizvodnji mašina i opreme, hemikalija i hemijskih proizvoda, kao i u proizvodnji osnovnih metala.

Industrija 2U odnosu na 2015., ukupna spoljnotrgovinska razmena prošle godine regiona Užice veća je za 2,9 posto. Obim i izvoza i uvoza je povećan. Ukupan izvoz povećan je za 3,7, a uvoz za 1,9 procenata. Vrednost spoljnotrgovinske razmene ostvarene na području regiona Užice, u 2016. godini iznosila je 1,160 milijardi američkih dolara, od čega se na izvoz odnosi 630, a na uvoz 530 miliona dolara. Ostvaren je suficit od 100 miliona dolara i pokrivenost uvoza izvozom od 119 posto.

Opština Užice učestvuje sa više od 65 odsto u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Regiona. U svim opštinama Regiona u ovom periodu ostvaren je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa inostranstvom. Najveći suficit ostvaren je u opštinama Požega, Arilje, Kosjerić, Čajetina i Užice.

Posmatrano po delatnostima najveće učešće u izvozu ostvaruju proizvodnja metala i metalnih proizvoda, prehrambeni proizvodi, mašine i uređaji, proizvodnja tekstila i tekstilnih proizvoda i proizvodi od gume i plastike.

Industrija 1Posmatrano po robama, najviše je izvezeno proizvoda od prerade aluminijuma i bakra, voće, odeća i municija, a u uvozu najveće učešće imaju obojeni metali – aluminijum i bakar, drvo, plastične mase, vozila, mašine i uređaji.

Najveći izvoz region Užice ostvario je u Nemačku, Italiju, Sloveniju, BiH, Francusku, SAD i Crnu Goru, dok je najveći uvoz ostvaren iz Ruske Federacije, BiH, Nemačke, Bugarske, Italije, Crne Gore, Slovenije, Brazila i Mađarske. Najveći deficit ostvaren je u razmeni sa Ruskom Federacijom, Bugarskom, Kazahstanom, a najveći suficit sa Nemačkom, Francuskom i SAD.

Preko 80 odsto izvoza realizovano je sa zemljama Evropske Unije i bivšim jugoslovenskim republikama. Najveće učešće u uvozu imaju zemlje EU, preko 40 i zemlje u tranziciji centralne i istočne Evropre preko 27 procenata .

Nivo prosečne zarade isplaćene na području Zlatiborskog okruga u decembru prošle godine značajno je niži od republičkog proseka. Prosečno isplaćena zarada u Okrugu od 60.736 dinara, odnosno 44.035 dinara bez poreza i doprinosa, čini 82 odsto proseka Republike. Najviši nivo zarada ostvaren je u Kosjeriću, Užicu i Sevojnu, dok su najniže zarade isplaćene u Arilju i Priboju.

Ostavite odgovor