Pocetna Društvo Bezbednost kao školski predmet?

Bezbednost kao školski predmet?

695
0
Podelite

U Gradskoj kući u Užicu održana je panel diskusija na temu „Žene, mir, bezbednost: A šta ti misliš?“.  Panelu u Užicu prethodili su razgovori u Novom Sadu i Raškoj i završnica je predviđena u Beogradu.  Diskusija je deo programa na kome Fond socijalne i demokratske inicijative (FOSDI) iz Beograda radi dugi niz godina u saradnji sa državnim organima Republike Srbije i koji se bavi unapređenjem položaja žena u sektoru odbrane i bezbednosti primenom Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije  Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325, sa naročitim akcentom na ulogu i stavove mladih. Predsednica FOSDI i rukovodilac projekta Nataša Milojević    navodi da je 2010. godine početak je stvaranja plana za primenu Rezolucije, na koji način će se sprovoditi i primenjivati u snagama bezbednosti i odbrane, odnosno koje su obeveze, vojske, policije, civilnog društva  u ovom veoma značajnom poslu.

bezbednost panel1
Pukovnik VS Goran Topalović, potpukovnik VS Katarina Štrbac i Nataša Milojević FOSDI

Cilj projekta jeste da se predstave obavezujući zaključci pri izradi Nacionalnog plana za period od 2016. do 2020. godine. NAP još nije usvojen u Skupštini, ali predviđa obrazovanje mladih i obrazovanje uz pomoć civilnog sektora i medija na temu bezbednosti, posebno novih oblika pretnje bezbednosti. Ti novi oblici su sajber pretnje, terorizam, klimatske promene, vanredne okolnosti – teme kojima se do pre petnaest godina nismo bavili – rekla je Milojević i naglasila važnost uključenja mladih, profesionalaca, lokalne samouprave, instuticija u ovaj proces.  FOSDI i partneri očekuju povratnu informaciju od panela i saznanje šta ljudi očekuju, šta nedostaje u okviru Akcionog plana. Nataša Milojević navodi da je obrazovanje ključno i da je u ovoj temi FOSDI koncentrisan na žene, mlade i druge ciljne grupe.

Print

Skup uz vidno učešće užičke studentske i srednjoškolske omladine pozdravio je predsednik Gradske skupštine Užica Branislav Mitrović koji je istakao da se mora pronaći mehanizam da  žene što više učestvuju na kreiranje javnih politika i da Rezolucija o miru i bezbednosti je nesprovodljiva bez učešća žena. Na početku panela u užičkoj Gradskoj kući prikazan je dokumentarni film  koji sa raznih aspekata prikazuje ovu problematiku uz relevantne podatke i činjenice.

 

Ostavite odgovor