Pocetna Društvo Sajam zapošljavanja u Užicu

Sajam zapošljavanja u Užicu

1286
0
Podelite

Nacionalna služba za zapošljavanje -filijalaUžice organizovala je 31. Sajam zapošljavanja u Gradskom kulturnom centru. Pozivu užičke filijale odazvalo se 25 poslodavaca iz opština Čajetina, Požega, Arilje, Nova Varoš i Grada Užica koji su iskazali potrebu za 330 radnika u tekstilnoj, mašinskoj, metalskoj, elektro, građevinskoj, ekonomskoj, saobraćajnoj, prehrambrenoj i ugostiteljsko struci, kao i u uslužnim delatnostima, osiguranju ali i u preradi voća.

Nezaposleni

-Poslodavcima su potrebni radnici različitih nivoa kvalifikacija a trenutno na evidenciji je 11 692 lica od kojih je nezaposlenih 4951 iz Užica. U starosnoj strukturi 23 odsto čine mladi do 30 godina a 30 odsto su stariji od 50 godina. Što se tiče obrazovne strukture 24 odsto su nekvalifikovana lica, zatim sa trećim i četvrtim stepenom je 58 odsto nezaposlenih što je izrazito nepovoljna struktura, dok sa šestim stepenom je 7,3 odsto, a fakultetski obrazovanih bez posla je 9,4 odsto na evidenciji -izjavila je Zorica Milošević, direktorka užičke filijale.

Na sajmu zapošljavanja nezaposleni su u direktnom kontaktu sa predstavnicima poslodavaca ostavljali svoje CV-ije u potrazi za poslom.

Poslodavci

Sajam je otvorio Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada Užica koji je naveo da Grad iz budžeta svake godine povećava iznos sredstava za podršku nezaposlenim u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

-Ove godine izdvojili smo preko 20 miliona dinara, a u narednim danima biće raspisana četiri konkursa i to za samozapošljavanje 30 lica uz subvenciju od 180 000 dinara, zatim uz subvenciju poslodavcima od 150 000 dinara za 12 lica a preko javnih radova biće zaposleno oko 50 lica do četiri meseca, a isto toliko i kroz program stručne prakse- precizirao je Mitrović.

sajam zaposljavanja1

Od poslodavaca najviše 51 radnika traže užički “Putevi” i to 30 tesara, po 10 zidara i rukovaoca građevinskim mašinama kao i jednog poslovođu, zatim sledi Sirogojno Company kome su potrebna 42 radnika od kojih 30 u preradi pa do visokokvalifikovanih agronoma i tehnologa. Užičkom preduzeću Sinterfuse potreban je 31 radnik i to po 10 za sinterovanje linije, pakovanje gotovih proizvoda i na presama kao i pogonski električar od prvog do četvrtog stepena obrazovanja, zatim ATM Sevojno traži 27 radnika od kojih 25 poslužilaca mašina trećeg i čevtrog stepena kao i dva lica mašinskog ili elektro smera, zatim slede Delhaize Srbija sa 24 radnika od kojih je 20 prodavaca i četiri mesara, “Zlatiborcu” je potrebno 10 mesara i 10 radnika na pakovanju, Crops&Partners iz Požege 20 radnika za preradu voća.  MPP Jedinstvu iz Sevojna – građevinski i mašinski inženjer kao i po pet vodoinstalatera i rukovaoca građevinskim mašinama i tri vozača za međunarodni transport.U tekstilstvu iz Arilja radionici Amibo treba 10 šivača, kao i krojači i pakeri, a firmi Link iz Nove Varoši 10 šivača. Sa fakultetskom diplomom Valjaonici bakra Sevojno potrebni su diplomirani inženjer metalurgije, elektrotehnike, mašinski i inženjer informacionih tehnologija, a Largu ekonomista, Smiljanić Komercu diplomirani inženjer saobraćaja i mašinski inženjer…

sajam zaposljavanja2

Poslodavcima su potrebni i pica majstori, roštiljdžije, kuvari, stolari, prodavci, agenti osiguranja….

Na sajmu najviše je bilo mladih i starijih preko 50 godina koji su različito komenarisali potrebe i zahteve poslodavaca.

 

Ostavite odgovor