Pocetna Društvo Odata pošta junacima Aprilskog rata

Odata pošta junacima Aprilskog rata

933
0
Podelite

Povodom 76. godišnjice Aprilskog rata u Užicu je danas odata pošta i položeni venci na spomenik poginulim junacima na Sarića Osoju koji su izgubili živote tokom herojske odbrane Užica 15. aprila 1941. godine.

Komemorativni skup kod spomenika protekao je u organizaciji Gradskog odbora potomaka ratnika 1804-1918. “Major Kosta Todorović”. Pored delegacije Udruženja vence su položile delegacije Grada Užica, Udruženja boraca NOR-a, Udruženja ratnih veterana Užice, Vojnih penzionera Užice, Društva istoričara Užice, Udruženja penzionera Užice, Ratnih veterana Sevojno, Narodnog muzeja i drugi.

Aprilski rat 2Na 15. april 1941. godine kada je u borbi protiv Nemaca poginulo 118 pripadnika Vojske Kraljevine Jugoslavije i građana, 51 civil i 67 vojnika koji su branili Užice podsetio je sekretar Udruženja “Major Kosta Todorović” Miladin Radovanović.

Svojim junaštvom istakao se podoficir Jugoslovenske kraljeve vojske Miloje Zečević, seoski kovač iz sela Lipovca kod Topole čije je ime zahvaljujući angažmanu Narodnog muzeja iz Užica 2015. godine uklesano na spomen-ploču i čiji je identitet otkriven tek 2011. godine.

Aprilski rat 4– Godine 1941. je mobilisan kao vojni obveznik i bio komandir jedinice koja je na prilazu Užicu podigla prepreke na putu. Nemačka tenkovska jedinica je pregazila postavljenu prepreku i Miloje Zečević je sa protivtektonskom minom skočio na prvi tenk koga je uništio i na kome je ubijen. Nemačka jedinica sa kojom je na Sarića Osoju došlo do sukoba pripadala je Vermahtu, a ne SS jedinicama i posle osvajanja Užica vratila se na mesto bitke i sa vojničkim počastima sahranila jugoslovenskog vojnika – zapisao je novinar Đorđe Pilčević o junaku Kraljeve vojske koji je bio i učesnik i Prvog svetskog rata.

Posle 70 godina od Aprilskog rata, a 37 godina od podizanja spomenika Nezanom junaku, zahvaljujući listu “Vesti” i neumornom istraživaču publicisti i novinaru Đorđu Pilčeviću Užičani su saznali ko je patriota i rodoljub koji je branio Užice od fašista u njegovom tekstu “Povest o Miloju Zečeviću iz sela Lipovca kod Topole: Heroj sa Sarića Osoja”.

Aprilski rat 3Imena svih 118 poginulih rodoljuba prošle godine su uklesana na spomen – ploču, a svečanosti otkrivanja obeležja prisustvovao je i načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković.

Ostavite odgovor