Pocetna Čajetina Održana Svesrpska moba za izgradnju godnole

Održana Svesrpska moba za izgradnju godnole

1208
0
Podelite

Na Zlatiboru je danas odžana Svesrpska moba za izgradnju panoramske godnole koja je na početnoj stanici okupila nekolke hiljade ljudi, među kojima su, osim meštana bili i građani iz Užica, Požege, Arilja, i drugih opština Zlatiborskog okruga, Čačka, Beograda, Novog Sada, Obrenovca, Kraljeva, Kruševca, Knića i mnogih drugih mesta iz Srbije, predstavnici Vojnog sindikata Srbije, Sindikata srpske policije, Unije studenata iz Užica, gosti iz Kine i Rusije, a od predsedničkih kandidata na nedavno doržanim izborima, prisutan je bio Boško Obradović.

Bosko Obradovic

Okupljene je pozdravio i zahvalio im se što su došli na Svesrpsku mobu za izgradnju gondole, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, ukazujući na razloge ponovnog okupljanja. Prva narodna moba za gondolu održana je 11. februara.

Moba 4– Danas smo se ovde okupili i tražimo pravo na rad. A da bismo radili, oni moraju da nam daju građevinsku dozvolu. Sve što smo do sada pokušali i uradili, nije vredelo. Oni nama, iz njima znanog razloga, ne mogu da daju dozvolu. Ako do Đurđevdana ne dobijemo građevinsku dozvolu, ja vas sve pozivam, a i sve ostale koji podržavaju zdravu, hrabru, dostojanstvenu Srbiju, da odemo u Ministarstvo građevine i da zatražimo građevinsku dozvolu. Nećemo odustati. Mi hoćemo da gradimo u skladu sa zakonskim propisima, ali deset godina je proteklo i ne možemo da dobijemo građevinsku dozvolu. Ministarka Zorana Mihajlović kaže da se u Srbiji građevinska dozvola dobija za 28 dana, a mi dva meseca ne možemo da ubedimo državnog sekretara u Ministarstvu zaštite životne sredine, Stanu Božović koja letuje ovde u odmaralištu Kraljevi konaci, da nam da potpis za Studiju o zaštiti životne sredine. I sve tako u krug. Ne možemo da ubedimo Upravni sud da donese  odluku u skladu sa Ustavom. Pisalio smo i Upravnom sudu i Ustavnom sudum, nikada nam nisu odgovorili,- rekao je Stamatović.

Moba 1– Poruka aktuelnom režimu je, mogu da nas hapse, mogu da nam rade šta hoće, ali nećemo stati sa izgradnjom gondole. Niko nema pravo da nanosi štetu lokalnoj samoupravi. Dve godine nam oprema stoji i čekamo da li će da se smiluju,- istakao je Stamatović.

Moba 6– Ne znamo zbog čega ne možemo da dobijemo građevinsku dozvolu. Da li je u pitanju politička diskriminacija ili nešto drugo,- rekao je Stamatović i ponovio da je zbog neodgovornosti i nerazumevanja aktuelne vlasti, blokirano 10 miliona evra na Zlatiboru.

Moba 3Okupljenima se obratio i predstavnik srpske dijaspore iz Amerike, Milivoje Đukanović, podržavajući izgradnju gondole koja je, kako je istakao, veoma značajna za razvoj turizma.

Moba 2Zlatiborska gondola, dužine devet kilometara, povezivaće centar Zlatibora sa Tornikom, prevoziti 600 putnika na sat i kako kažu Zlatiborci doprineće da ovu planinsku lepoticu poseti milion gostiju godišnje i koji će ostvariti 10 miliona noćenja.

Projekat “Ulaganje u budućnost” podržavan je sredstvima iz budžeta Opštine Čajetina.

Ostavite odgovor