Pocetna Sport Biciklom od Sevojna do Staparske banje

Biciklom od Sevojna do Staparske banje

3629
0
Podelite

Više od  200 biciklista okupljenom u prvom “Užičkom biciklističkom karavanu” krenulo je jutros iz Sevojna, preko Krčagova i Gradske plaže sve do Staparske banje. Biciklisti su se preko Kračagova, uputili do plaže, a zatim kretali gradskim šetalištem, kroz kanjon reke Đetinje, nekadašnjom trasom pruge uskog koloseka, i prešli deonicu dugu 7,2 kilometra. Svi učesnici bili su prezadovoljni karavanom koji je organizovao Grad Užice, kompanija Impol Seval i Biciklistički klub Era iz Užica.

Među učesnicima kravana bio je i gradonačelnik Užica Tihomir Petković:

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica
Tihomir Petković, gradonačelnik Užica

-Ovo je prvi biciklistički caravan jer Užica do sada nije imalo ovako uređenu stazu. Jednostavno nismo imali kuda da vozimo biciklu. Sada je to lepo uređena, asfaltirana staza duga sedam kilometara i proteže se kanjonom reke Đetinje, trasom stare pruge, kuda je išao voz Ćira. Evo I ja sam danas posle 20 godina ponovo postao biciklista. I prelepo je. Raduje me što je veliki odziv naših sugrađana. Zahvalnost Sindikatu Impol Sevala što su nam ovo omogućili – rekao je gradonačelnik.

– Napravili smo jednu biciklističku stazu koju je Evropska asocijacija zelenih biciklistčkih staza uključila pre godinu dana u svoju asocijaciju. Možda ćemo biti i kandidati za najlepšu zelenu stazu u Evropi.

Predsednik Sidnikata u kompaniji Impol Seval, Perica Gogić je zadovoljan odzivom biciklista i uspeloj promociji zelenih staza:

– Cilj nam je bio da izađemo iz fabričkog kruga i da malo uživamo u prirodi. Ova Staparska banja je prelepa i zaista je vredelo doći.

Nenad Milivojević, predsendik BK Era, izrazio je zadovoljstvo što je Užice konačno dobilo prelepu biciklističku stazu, kojoj nema ravne u Srbiji, ali i pozvao sugrađane da je čuvaju:

Nenad Milivojević, BK Ere
Nenad Milivojević, BK Ere

– Ovo što mi imamo, to niko nema. Čim izađemo sa plaže, odmah posle prvog tunela mi smo već u bajkovitoj prirodi. Zato treba da cenimo to što nam je prioda dala. Ne ostavljajte smeće kad ovde dođete. Ne može to, i ne treba ni jedna komunalna služba da  čisti za nama. Dovoljno je da smeće stavite u kesu i bacite u prvi kontejner na plaza. Čuvajmo ovu lepotu za buduće generacije.

Najstariji učesnik karavana Sreten Dimitrijević (81) kaže da je uvek učestvovao u ovakvim rekreativnim akcijama:

Sreten Dimitrijević
Sreten Dimitrijević

– Ova staza je pun pogodak za mlade generacije, a to se vidim jer svaki dan ovuda vozim biciklu. Vidim da ima puno šetača, roditelji sa malom decom, dolaze i osobe sa invaliditetom, ima dosta i nas biciklista.

Vlade Aničić, profesor fizičkog vaspitanja  OŠ Slobodan Sekulić doveo je 30 učenika, ali ističe da je bilo veliko interesovanje ali da zbog velike gužve nisu mogli da povedu sve zainteresovane učenike:

Vlade Aničić i učenici OŠ Sloboda Sekulić
Vlade Aničić i učenici OŠ Sloboda Sekulić

– Pririoda je fantastična. Malo koji grad na svetu ima jedno ovako izletiše a da je blizu grada. Sada je još bolje jer je staza asfaltirana.

Učenici OŠ Slobodan Sekulić, Danijel Lapčević i Uroš Erić  su takođe prepuni utisaka. Kažu da im je staza izuzetno prijala, nije naporna, i da su uživali u druženju u prirodi.


Ostavite odgovor