Pocetna Čajetina Uspeh učenika Ugostiteljko-turističke škole

Uspeh učenika Ugostiteljko-turističke škole

6584
0
Podelite

U školskoj 2017./2018. u srednjoj Ugostiteljsko turističkoj školi u Čajetini biće upisano 90 učenika, i to u tri odeljenja. Po jedno odeljenje  su turistički i kulinarski tehničari, njih po 30,  dok je treće  kombinovano – kuvari i konobari,  po 15 đaka, dualno obrazovanje.

Promicija ove srednje škole počela je već 1. septembra, i trajalaje tokom cele školske godine. Aktivnosti su uglavnom usmerene ka upoznavanju budućih srednjoškolaca sa samim radom škole – šta ta škola poseduje i kako radi. Od ove godine, prvi put će se izvesti dualno obrazovanje za smerove kuvari i konobari.

Ugostiteljsko-turisticka skola Visnja„Prednost učenja u ovakvim odeljenjima  po dualnom obrazovanju je upravo u tome što se sklapaju ugovori sa poslodavcima i daleko su veće mogućnosti za zapošljavanje učenika, s tim što će oni učenici, koji krenu na praktičnu nastavu od prve godine, kod poslodavca će imati novčanu nadoknadu i mentora na praktičnoj nastavi, kao i više časova praktične nastave. Sve to naravno ide u prilog da oni što bolje i što više budu spremni za zanimanje kojim će se kasnije u životu baviti“, kaže Višnja Smiljanić, direktorka srednje Ugostiteljsko turističke škole Čajetina.

Inače, veliki broj učenika koji upisuju srednju ugostiteljsko turističku školu je iz čajetinskih osnovnih  škola, a  sve  veći broj dece iz okruženja odluči da se školuje u Čajetini. Najveća potražnja je za trećim stepenom smer kuvar, i to pohađaju uglavnom deca iz drugih opština – iz Kosjetića, Gornjeg Milanovca, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Požege, Arilja, Užica.

Ugostiteljsko-turisticka skolaDirektorka ove škole sa ponosom ističe da dosta dece koja završe srednju ugostitenjsko turističku školu, već rade po svim većim gradovima, a naročito u Beogradu, ali i širom sveta, pa tako i u Americi.

Ugostiteljsko-turisticka skola MarkoMarko Marković, učenik 4. godine, kaže da je ovu školu upisao jer voli kulinarstvo, a nakon završetka školovanja, posao je siguran. Školovanje mu je, kaže, bilo lako. Nedavno je učestvovao na republičkom takmičenju, gde je osvojio peto mesto. Inače, od više od 100 ovakvih škola, na takmičenju je bilo 11.

„Na takmičenju smo spremali predjelo, srpsku čorbicu, pitu sa jabukama i roštilj. Imali smo malu tremu, ali dobro smo prošli“, priča nam Marko i kaže da mu je plan da upiše višu hotelijersku školu, nakon koje ima želju da se zaposli na brodu.

Ugostiteljsko-turisticka skola StevanStevan Marković, takođe učenik 4. godine, kaže da se pronašao u svetu kulinarstva. Najveća podrška bila mu je sama škola, za koju tvrdi da je jedna od najboljih u Srbiji, naročito po pitanju prakse i opremljenosti kabineta. Sada se sprema za visoku hotelijersku školu, nakon koje se nada da će naći zaposlenje u inostranstvu, gde je, kako kaže, ovaj posao mnogo plaćeniji.

„Moji utisci sa takmičenja su dobri, tamo smo se lepo proveli i to nam je bilo jedno lepo i korisno iskustvo, druženje, upoznavanje sa novim ljudima i stisanje novih znanja. Ja kao samostalan u disciplini pripremanja jela po izboru osvojio sam 4. mesto. To je veoma dobar uspeh i to nam je i jedno veliko iskustvo kasnije za našu dalju karijeru“, kaže Stevan Marković.

Koliko su postignuti rezultati dobri, govori i podatak da su dva učenika, iz odeljenja od 15, stala u red da se takmiče sa školama koje u ovim smerovima imaju i po 120 učenika, ističe Višnja Smiljanić i dodaje da kada se ova škola, sa 120 učenika, takmiči sa školama od preko 2000 učenika, to je ogroman uspeh i učenika i profesora koji su ih pripremali. A na ovogodišnje takmičenje učenike je vodio profesor Nebojša Krpović.

Ostavite odgovor