Pocetna Odbojka Užičanka Tina studira u Teksasu

Užičanka Tina studira u Teksasu

1479
0
Podelite

Tina Sekulić, nekadašnja odbojkašice Jedinstva već tri godine studira i uz to trenira odbojku u Teksasu. Dobila je punu stipendiju,  iako kaže da nije planirala da studira u Americi. Nedostaje joj porodica, Užice, ajvar i komplet lepinja ali se trudi da svoju zemlju predstavi na najbolji mogući način

Po završetku četvrte godine Užičke gimnazije, Tina Sekulić je sama donela odluku i „otisnula se preko bare“. Veliki izazov za mladu devojku.

– Počela sam da treniram odbojku u Tajmu, a potom sam prešla u Jedinstvo gde sam prošla sve selekcije. Posle završene srednje škole usledio je poziv da studiram u Americi.  Vanja Joksić, koja je takođe igrala u Jedinstvu, već bila na istom fakultetu, ona me je preko društvenih mreža kontaktirala i rekla da je njihov trener video neke moje utakmice i da je zainteresovan da dođemTo nije bila moja životna želja, i dvoumila sam se. Na kraju sam donela odluku,  dobila punu stipendiju i nisam se pokajala.  Studiram u Teksasu Ekonomski fakultet, smer internacionalni biznis, i nastavila sam da treniram odbojku – priča Tina.

Tina 3Život u Americi je i po Tininom mišljenju mnogo drugačiji nego u Srbiji:

– Sama činjenica da nemaš nikoga da ti pomogne, da si na 15 sati leta udaljen od svog rodnog kraja je ona malo uznemirujuća. Ponekad me to rastuži, ali se brzo „vratim u normalu“ jer znam zašto sam i zbog čega došla. U suštini sam pretrpana obavezama, sistem te tera da si angažovan od jutra do mraka, i onda ti vreme brzo prolazi, i nije teško.

Tina 2Tina smatra da u Srbiji postoje predrasude o odbojci koja se igra u Americi:

– Odbojka je tamo dosta napredovala. Meni je veliki uzror naša Sanja Tomašević, koja je takođe završila fakutlet i ostala tamo, sada je već uspešni trener Arizone. Ona mi je bila savetnik i velika podrška. A što se tiče odbojke u Americi, verujte mi da se tamo igra na veoma ozbiljnom nivou. U našoj ekipi ima 12 internacionalaca, devojaka koje igraju u svojim selekcijama. Sa mnom u timu su još i Bojana Mitrović i Duborvka Vukoja, obe su iz Spartaka iz Subotice. Dosta mi znači što su i one tu, jer imaš sa nekim da pričaš na svom jeziku, ponekad kuvamo i naša jela, jednostavno tu smo da kada je teško pomognemo jedna drugoj.

Ova mlada studentkinja ističe da je ponosna što je Užičanka i što dolazi iz zemlje o kojoj u Americi baš i ne znaju puno:

– Oni Srbiju često porede sa Sibirom. Pitaju me da li je kod nas stalno hladno i da li sneg uvek pada. Imam utisak da misle da smo kao Eskim. Oni malo obrazovaniji znaju gde je Srbija. Čuli su za Jugoslaviju, Tita, Miloševića. A svi su naravno čuli za Novaka Đokovića. Zanimljivo je da gde god igramo utakmice uvek se pojave naše zastave na tribinama i vidiš da Srba bukvalno ima svuda.

Tina 4Tina nam otkriva da joj u dalekoj Americi nedostaje porodica, ponajviše sestra Vanja, majčina kuhinja, najčešće ajvar i komplet lepinja. U Užice dolazi kad god može, a to znači dva puta godišnje. Bez obzira na nostalgiju svima bi preporučila da pokušaju:

– Mislim da je studiranje u Americi dobra prilika da se usavršavate. Otvara ti neke nove mogućnosti i drugačiji način života. Svima bih preporučila da pokušaju a ko zna, možda im se vrata i otvore! Nadam se da ću se jednog dana vratiti u Srbiju i moći da primenim stečeno znanje.

Ostavite odgovor