Pocetna Region Crkva Vaznesenja Hristovog u Dubu

Crkva Vaznesenja Hristovog u Dubu

1312
0
Podelite

Prema predanju, crkva Vaznesenja Hristovog u Dubu, kod Bajine Bašte, nastala je 1792. godine, dok je u letopisu zabeleženo da je obnovljena 1828. Izgleda da je hram podignut na temeljima starije bogomolje.

Brvnara u Dubu spada među naše najveće i najlepše crkve ove vrste. Građena je od masivnih talpi, sa petougaonom oltarskom apsidom i naknadno dograđenim dubokim tremom. Trem je u donjem delu zatvoren, dok su lučni otvori gornjeg dela završeni profilisanim daskama. Visoki dominantni krov pokriven je sitnim klisom. Graditeljskom veštinom i obradom detalja, od kojih se ističe rezbarija vrata, dovratnika i nadvratnika kao i delova mobilijara (drveni stojeći čiraci i polijelej), hram u Dubu predstavlja najreprezentativniji primer crkve brvnare osaćanskog tipa.

Dub 2

U dupskoj riznici, koja broji čak 17 ikona, posebnu pažnju zaslužuju carske dveri, nastale krajem 17. veka i verovatno prenete iz neke starije crkve. Izvedene su u najboljim tradicijama srpskog srednjovekovnog duboreza, ali su danas, na žalost, dosta oštećene kako duborezne, tako i slikane partije.

Nekoliko ikona – uključujući i dve prestone – predstavljaju dela ruske provenijencije iz prvih decenija 19. veka, bez većih likovnih vrednosti.

PROJEKAT “KROZ SVETA MESTA NAŠIH OTACA” PODRŽALO JE MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

Ostavite odgovor